Автор
Весела Георгиева

Предрешена ли е победата на Украйна в конкурса на Евровизия

Украинската група "Калуш оркестра" стигна до финала на "Евровизия 2022", затвърждавайки позицията си на фаворит за победата в конкурса, пише BBC.

Музикантите от фолк-рап формацията скочиха на крака, развявайки украинското знаме, когато беше обявено, че са се класирали след първия полуфинал в Торино.

View post on Instagram
 

Те се представиха с енергично изпълнение на песента си "Стефания" - композиция от етно мотиви и хип хоп.

"Благодаря ви, че подкрепихте Украйна," каза фронтменът на бандата Олех Псюк, след изявата им.

Публиката отговори с оглушителни аплодисменти, придружени от искрени сълзи. Подкрепата за групата нарасна след инвазията на Русия в Украйна през февруари. Пред BBC преди полуфинала, Псюк казва, че победата ще изпрати послание за подкрепа на обсадените граждани на страната и около 12 милиона души, които са избягали от Украйна.

View post on Instagram
 

Това ли е? Победата е политическо послание? Подкрепа на всички фронтове?

Всъщност победата в Евровизия през последните години ясно се обвързва с политическите послания. Според прогнозите на букмейкърите към 4 май 2022 г. Украйна има 43% шанс за победа! Някои отбелязват, че това се дължи не само на симпатиите към Украйна, заради военните действия, но и заради успешната рецепта на парчето. Песента съчетава традиционен фолклор с модерен хип-хоп, сантиментална и оптимистична в същото време.