Премахнаха 'господин и госпожа', а сега премахват и Коледа

Взеха ни правото на пол - факт, който е труден за преглъщане, но Коледата няма да си дадем. Ако вече сте достатъчно объркани, е време да поясним какъв бе поредният причудлив казус, описан във вътрешен документ на Европейската комисия. Предложението, което изуми мнозина, е свързано с използването на "приобщаващ език" и думи като "празничен сезон", вместо "Коледа" или "Ханука". Найс, а?

Съвсем логично ще се запитате "Защо?" и "На кого му пречи Коледата?". Ето и смайващия отговор: "Да бъде уважено разнообразието на европейската култура и да покаже приобщаващия характер на Европейската комисия към всички сфери на живота и вярванията на европейските граждани." Защото, видиш ли, използването на думи като "Коледа" може да нарани нечии чувства.

Документът за насоките, свързани с приобщаващия език, е бил представен гордо от комисаря по равенството Хелена Дали на 26-и октомври. Той обаче бил посрещнат със зрелищен протест от страна на десни политици. Дори се появиха обвинения, че това е опит за отмяна на Коледа. Логично, предложението беше определено като абсурдно и бившият председател на Европейския парламент, Антонио Таяни, заяви че "Приобщаването не означава да отречеш християнските корени на ЕС".

След бурната вълна от критики и отхвърлянето на предложението, самата Дали призна, че документът не е добре формулиран и не предлага мъдро решение, с което да бъде постигнато равенство. Тя поднесе извиненията си, като заяви, че ще работи над насоките. Таяни от своя страна сподели, че оттеглянето на предложението е "победа на здравия разум".

Така. Идеята за равенство винаги звучи добре, но в последно време светът, като че ли започна да залита сериозно отвъд равенството. Човечеството все още асимилира странните съображения, покрай раздаването на Оскарите, покрай изтъкването на цветнокожите, покрай отпадането на половете и всякакви подобни изяви, уж изразяващи равенство, а сега излиза и че да празнуваме Коледа може да нарани нечии чувства. И да умаловажи нечия вяра.

Е, добре де. А какво ще правим с коледните песни? Замислете се - колко проблемни думи може да има в тях? И какво правим с Дядо Коледа - как може да има конкретен пол, като половете вече не съществуват. И откъде накъде ще казваме ние на децата какъв пол е Дядо Коледа или Снежанка? Това не би следвало да е редно, според новите изкривени представи на света.

Без срам ще си призная - обърках се. Но важното е само едно - Коледа ще има. И дано това не нарани никого.

Четете още: България - държавата без детска болница. Тук обикаляш с детето си от спешно в спешно и те гонят