Премахнаха 'господин и госпожа', а сега премахват и Коледа

08 декември 2021 | 18:41
1291
1
снимки: Unsplash
1

Взеха ни правото на пол - факт, който е труден за преглъщане, но Коледата няма да си дадем. Ако вече сте достатъчно объркани, е време да поясним какъв бе поредният причудлив казус, описан във вътрешен документ на Европейската комисия. Предложението, което изуми мнозина, е свързано с използването на "приобщаващ език" и думи като "празничен сезон", вместо "Коледа" или "Ханука". Найс, а?

Съвсем логично ще се запитате "Защо?" и "На кого му пречи Коледата?". Ето и смайващия отговор: "Да бъде уважено разнообразието на европейската култура и да покаже приобщаващия характер на Европейската комисия към всички сфери на живота и вярванията на европейските граждани." Защото, видиш ли, използването на думи като "Коледа" може да нарани нечии чувства. 

Документът за насоките, свързани с приобщаващия език, е бил представен гордо от комисаря по равенството Хелена Дали на 26-и октомври. Той обаче бил посрещнат със зрелищен протест от страна на десни политици. Дори се появиха обвинения, че това е опит за отмяна на Коледа. Логично, предложението беше определено като абсурдно и  бившият председател на Европейския парламент, Антонио Таяни, заяви че "Приобщаването не означава да отречеш християнските корени на ЕС". 

След бурната вълна от критики и отхвърлянето на предложението, самата Дали призна, че документът не е добре формулиран и не предлага мъдро решение, с което да бъде постигнато равенство. Тя поднесе извиненията си, като заяви, че ще работи над насоките. Таяни от своя страна сподели, че оттеглянето на предложението е "победа на здравия разум". 

Така. Идеята за равенство винаги звучи добре, но в последно време светът, като че ли започна да залита сериозно отвъд равенството. Човечеството все още асимилира странните съображения, покрай раздаването на Оскарите, покрай изтъкването на цветнокожите, покрай отпадането на половете и всякакви подобни изяви, уж изразяващи равенство, а сега излиза и че да празнуваме Коледа може да нарани нечии чувства. И да умаловажи нечия вяра.

Е, добре де. А какво ще правим с коледните песни? Замислете се - колко проблемни думи може да има в тях? И какво правим с Дядо Коледа - как може да има конкретен пол, като половете вече не съществуват. И откъде накъде ще казваме ние на децата какъв пол е Дядо Коледа или Снежанка? Това не би следвало да е редно, според новите изкривени представи на света. 

Без срам ще си призная - обърках се. Но важното е само едно - Коледа ще има. И дано това не нарани никого. 

Четете още: България - държавата без детска болница. Тук обикаляш с детето си от спешно в спешно и те гонят

 


Коментари

1 Елена
  09 декември 2021 | 11:26 отговор
 

Може би, никога не сте работили в мултинационална среда, много хора не празнуват Коледа, а аз не празнувам техните празници, а празници в края на годината има във всяка култура, затова най-нормално е да поздравиш за празниците, без да уточняваш кои са те, разбира се, надали някой ще протестира, ако ги поздравявате с техния празник, но за да го направите ще трябва да знаете празника на всеки :)

 

Добави Коментар

Най-четени