На 12 април, с решение на Международната федерация по авиация от 1969 г., светът отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката. Поводът е изпращането на първия пилотиран космически кораб в Космоса, което се случва на същата дата през 1961 г.

В 9:07 ч. московско време от космодрума "Байконур" към звездното пространство е изстрелян „Восток 1“ - първия пилотиран космически кораб с първия космонавт на борда му - Юрий Гагарин. Корабът извършва една пълна обиколка на Земята за 1 час и 48 минути, а събитието остава завинаги в историята като първия полет на човек в Космоса. На височина 7 км Гагарин катапултира и се приземява с парашут на колхозно поле в Саратовска област.

От този момент нататък човечеството все по-често отправя поглед към звездите. Ние също. Затова и подбрахме за вас най-интересните, странни и неочаквани факти за Космоса, повечето от които със сигурност ще ви изненадат:

1. Сексът не се получава - Вероятността да претърпите пълно фиаско при опитите си да правите секс в космоса е огромна! Причината за това е намаляването на кръвното налягане, което възпрепятства нахлуването на кръв към пениса и достигането му до ерекция.

2. Водата се превръща в желе - Ако се намирате в безтегловно състояние там горе и се опитате да разлеете вода, тя в този миг ще се превърне в желе.

3. Космосът мирише на метал и месо - Ако ви предстои пътешествие до Космоса, ще останете изненадани от странната миризма в междузвездното пространство – нещо средно между сушено месо и горещ метал. Според Стивън Пиърс, химик, нает от НАСА да пресъздаде космическата миризма на Земята, тази силна и характерна миризма се дължи най-вероятно на високоенергийните вибрации на йони. Макар и остра, миризмата на космоса не е неприятна. След мисията си през 2003 г. астронавтът Дон Пети я описва по следния начин: „Трудно е да се опише, най-доброто, с което мога да го сравня, е някакво приятно сладникаво метално усещане. Напомни ми на годините в колежа, когато с часове заварявах уреди за едно дървосекачно съоръжение. Това беше приятно сладка миризма на изпаренията при спояване. Така мирише космосът". Мирисът на Луната пък Нийл Армстронг оприличил с миризмата на мокра пепел в камината.

4. Космонавтите увеличават ръста си - Ако си мислите, че сте твърде ниски, ето ви решението – изстреляйте се в Космоса. Причината космонавтите да увеличават размерите си, докато са в Космоса, е напълно обяснима – липсата на гравитация. Лошото е, че след като се завърнете обратно, ръстът ви отново ще се върне към старите си размери.

5. В Космоса времето се забавя - Истината е, че космонавтите прекарват значително по-малко време в Космоса, отколкото хората, които се намират долу на Земята. Причината за това е, че времето горе се забавя. Това означава, че ако един астронавт се завърне на Земята след 20 години престой в Космоса, той ще изглежда значително по-млад в сравнение с връстниците му на Земята.

Когато астронавтът Скот Кели излетя в космоса и неговият малко по-голям брат Марк остана на Земята, възрастовата разлика между тях се увеличи заради престоя на Скот в орбита. Странно, нали? Всъщност всичко се свежда до природата на пространството и времето, както са формулирани в Теория на Относителността на Айнщайн, пише ScienceAlert. Това, което предрича теорията, и което е подкрепено от множество доказателства след това, е, че времето протича по-бавно за обекти, които се движат отколкото за неподвижния наблюдател. Също така, протича по-бавно ако сте по-близо до голяма гравитационна маса, като Земята например.

6. "Аполо 13" е първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита - за щастие мисията завършва успешно и той успява да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната.


7. Един космически костюм струва около 21 млн. лв.

8. Международната космическа станция е най-скъпото нещо, създавано някога - стойността й възлиза на 260 млрд. лв. Движи се със скорост около 32 000 км/ч.

9. Към момента астрономите са открили около 50 планети, годни за обитаване - условията на живот в тях са подобни на тези на Земята.

10. На 10 август 2015 г. космонавтите за първи път ядат храна, която е отгледана в Космоса.

11. Докато си мислим, че стоим на едно място, всъщност се движим със скорост от 1 404 000 км/ч. - Това се дължи на факта, че Слънчевата система, в която се намираме, както и всичко, което се намира в Космоса, не спира и за миг своето движение.

12. България е сред страните с огромен принос за развитието на астрономията и космонавтиката на световно равнище - На нашата страна се дължат изобретения като космическата храна и реактивните двигатели на модула „Орел“.

Четете още: Звезден туризъм: Пътешествие в космоса