Автор
Антония Дамянова

Преживяла ужаса на Холокоста стана звезда в TikTok благодарение на 17-годишния си внук

85-годишната Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е новата Tik Tok звезда.

Славата си в социалната мрежа Фрийдман дължи на 17-годишния си внук – Арън Гудман. Той записва видеа, в които неговата баба, от хола на семейната къща в Мористаун, щата Ню Джърси, говори за най-мрачните години в живота си, прекарани в лагерите на смъртта.

Тя е само на 6 години, когато през 1944 г. попада в концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Възрастната дама разказва за преживяванията си преди и след своя престой в него.


От момента, в който двамата започват да публикуват в акаунта на Това Фрийдман, от септември 2021 г. до сега, видеата са събрали над 75 милиона гледания. "Наистина имаше лавинообразен ефект", казва Фрийдман. Творческият тандем бързо осъзнава, че това е чудесен начин за младите хора, които не четат книги или не харесват уроците в училище, да научат повече за Холокоста.

Гудман отбелязва, че най-гледаните видеа са тези, на които се вижда номерът на баба му, татуиран на ръцете ѝ в Аушвиц за разпознаване.



"Хората по света обикновено нямат възможност да срещнат оцелял, да видят историята на ръката му. Така че социалните медии и TikTok са начин да предадем посланието си и да покажем доказателства за Холокоста, който хората несправедливо отричат", казва Гудман.

От своя страна потребители на TikTok признават, че знаят много малко за лагера в Холокоста, и че дори нищо не учат в училище за него. Те изразяват искрената си благодарност към Фрийдман за спомените ѝ, които споделя с тях.



Арън вярва, че видеата му помагат да се бори с антисемитизма онлайн и да образова Tik Tok поколението за ужасите на Холокоста. "Трябва да се фокусираме върху историята и да предупредим хората до какво може да доведе омразата, ако никой не прави нищо срещу нея", каза ученикът.

На едно от видеата са представени черно-бели кадри на Това Фрийдман и други еврейски деца в началото на 1945 г.. На тях се вижда как малката Това вдига своя ръкав и показва татуирания номер на ръката си. Филмът е заснет от съветската армия седмица след като затворниците са били освободени от лагера.



Самата Фрийдман разказва, че когато гледала филма, си спомнила за своята майка, която не се вижда на кадрите, но е била наблизо и я е научила как да оцелее в лагера. За да запази живота ѝ, тя ѝ казвала да не гледа пазачите в очите и да се крие сред мъртвите тела. След войната майка ѝ изчезва и умира на около 45 години.

Сред най-често задаваните на Фрийдман въпроси е този как би могла отново да има доверие или да обича хората след кошмарите, които е преживяла в лагера като дете. На него тя отговаря, че никога не е загубила вярата си в доброто и добавя, че познава и други оцелели от Холокоста, които са загубили семействата си в лагерите, но след това отново се оженили и имат деца.

"Животът се променя и може да живееш отново", категорична е Фрийдман, която работи като терапевт и социален работник и пише книга за преживяванията си, наречена "Дъщерята на Аушвиц".

"Това бих искал да разкажа на хората. Надеждата, че човечеството може да се съгради наново", споделя оцелялата след Холокоста Това Фрийдман.

Четете още: Разтърсващата история на една млада ромка, осиновена от американци преди 25 години