Автор
Ева Григорова

Путин: Свалете оръжието и се приберете у дома

Малко след 4 часа тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

В 6 часа Русия атакува Украйна - "войските й преминаха нашите северни граници, съобщи във Фейсбук журналистът Юрий Бутусов, цитиран от украинската агенция УНИАН.

"Атакувани са военни обекти из цялата страна, на първо място части от противовъздушната отбрана на (украинска) авиобаза, системи за управление", написа той.

Това е първата война в Европа от повече от 70 години насам, а Украйна е атакувана от Одеса на Юг през столицата Киев до Харков на север с ракетни удари. Вече има съобщения за стотици жертви и ранени.



В специално свое изявление президентът Владимир Путин призова украинските военни да свалят оръжието си и да се приберат у дома. "Готови сме за всякакво развитие на събитията. Всички необходими за това решения са взети. Надявам се да бъда чут", допълни той.

Путин уточни, че нападението идва в отговор на заплахи, идващи от Украйна. Той добави, че Русия няма за цел да окупира Украйна. Руският президент добави, че отговорността за кръвопролитията е на украинския "режим".

В своето изявление Путин предупреди останалите държави да не правят опити за намеса в действията на Русия, защото това ще доведе до "последици, които никога не са виждали".

Президентът на Русия е на мнение, че САЩ и нейните съюзници пречат на искането му Украйна да не бъде присъединена към НАТО. Путин допълни, че военната операция има за цел да осигури "демилитаризация" на Украйна. Той уточни, че всички военнослужещи от Украйна, които оставят оръжието си, ще имат възможност безопасно да напуснат района на военните действия.


Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие. „Армията работи. Ще бъдем с вас през цялото време. Бъдете силни. Ще победим, защото сме Украйна. Слава на Украйна!" - каза Зеленски.



Американският президент Джо Байдън също побърза да направи изявление, в което каза, че "Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна".

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на американския президент.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

Байдън каза, че днес ще обяви допълнителни мерки, които ще бъдат наложени на Русия от САЩ и съюзниците им.