Автор
Woman.bg

Рецепта от лекар отне живота на млада майка на три деца

Майка на три деца, бореща се с инсомния, случайно се самоуби със смъртоносен коктейл от таблетки.

Доведена до ръба на отчаянието поради безсънието и в опит да го пребори младата Катрин Глин от Великобритания погуби живота си.

За да се спаси от пристъпите на тревожност и невъзможността да заспи, младата дама приема коктейл от таблетки. Лекарствата са ѝ изписани от лекар, но след като трагичният случай става известен, медици коментират пред британски медии, че подобно лечение си е истинска руска ролетка.

Според съдебните медици става въпрос за умишлено прекратяване на живота, но близка на починалата разкрива, че случаят е съвсем различен.

"Няма как да се говори за самоубийство, това е безумие, тя кроеше планове с половинката си", разкрива дамата.

Тя е на мнение, че става въпрос за престъпна небрежност от страна на лекарите.

"Катрин взимаше лекарства, изписани ѝ с рецепта. Имаше антидепресанти, имаше и други медикаменти. Явно някое от взетите хапчета си е взаимодействало фатално с друго. Но защо никой не е помислил за това, как може да се изписва една торба с хапчета с толкова лека ръка. Защо никой не коментира това", казва дамата през сълзи.


Катрин Глин

Този случай разпали сериозна дискусия за подхода за лечение на психолозите и психиатрите. Мнозина изказаха недоволството си, че прекалено лесно се изписват антидепресанти - сериозен медикамент, невнимателната употреба на който може да доведе до фатални последици. Мненията относно каква е точната причина за това са различни, но според мнозина много лекари изписват антидепресанти, водени от някакви финансови взаимоотношения с фармацевтични компании.

Няма как да не подчертаем, че обезпокоителната тенденция на злоупотреба с антидепресанти започва да се проявява и по нашите ширини. У нас нерядко прибързано се приписват антидепресанти за лечението на случаи като панически пристъпи, вместо по-слабите и адекватни спрямо ситуацията успокоителни, коментираха неотдавна медици.