Автор
Ива Петрова

Сдържан и надежден, но недолюбван: Образът на новия крал Чарлз III през погледа на британците

Всички знаем, че най-големият син на Елизабет II - принц Чарлз, автоматично заема нейното място на трона на Великобритания като първи в редицата на престолонаследниците. Освен ако той не направи избор да абдикира и да отстъпи трона на първородния си син - принц Уилям. Малко след смъртта на кралицата бе обявено, че той ще управлява под името Чарлз III.

Всъщност почти целия си живот Чарлз прекарва в очакване да наследи майка си - кралица Елизабет II, заради нейното дълголетие и съответно продължително царуване. 73-годишният и най-голям син на покойната кралица прави рекорд като най-дългогодишен престолонаследник и най-възрастния възкачил се на трона крал. Нека все пак да признаем, че с напредването на възрастта ѝ той поемаше все повече от нейните ангажименти и задължения.



Понесъл бремето на очакванията, животът му е белязан от ниска самооценка вследствие на не особено големият брой симпатизанти. Но движен от неумолимия стремеж да постъпва правилно, Чарлз винаги е смятал за свой дълг да помогне за подобряване на живота на поданиците на майка си и се е изказвал открито по близки до сърцето му въпроси, а именно архитектурата, околната среда, земеделието, вярата и алтернативната медицина. Възгледите му често са били отхвърляни и осмивани като ексцентрични или немодерни, припомня Би Би Си.

Десетгодишната борба за свобода на печата довежда до публикуването на писмата през май 2015 г., описано от един коментатор като "прочувствена въздишка на скръбта по света, който подхожда повече на куче". Британското сатирично списание Private Eye пък го нарича "Брайън", след като през 1969 г. оприличава документален филм на Би Би Си за всекидневния семеен живот на кралските особи на сапунена опера.

Други обаче, напротив, смятат че той дори е изпреварил времето. През януари 2020 г. на Световния икономически форум в Давос принц Чарлз предупреждава бизнес лидерите за глобалното затопляне и вредите за околната среда. "Каква е ползата от цялото допълнително богатство в света, придобито от обичайния бизнес, ако не можете да направите нищо с него, освен да гледате как то изгаря в катастрофални условия?", казва тогава той.

И действително Чарлз доказа, че не е силен само на думи. Той прилага идеите си на практика, като успява да построи нов град в Югозападна Англия и да пусне на пазара гама от биологични храни. Засипва и правителствените министри с лобистки писма по теми, вариращи от неадекватното армейско оборудване до тежкото положение на патагонската риба-зъб.

Принц Чарлз е непоклатим в мисленето и мирогледа си така, както е верен и на своя неподражаем стил. От петгодишна възраст той се придържа към едно и също странично разделяне на косата, обувки от 1968 г. и палто от 1985 г. и носи безупречни двуредни костюми по поръчка на Андерсън и Шепърд, припомнят кралските експерти.

Принц Чарлз слага край на брака си с Лейди Ди през 28 август 1996 г. Прави го по настояване на майка му след скандалното интервю на Даяна за Би Би Си през ноември 1995 г. Когато Даяна загива в автомобилна катастрофа през 1997 г., Чарлз репатрира тялото ѝ от Париж и настоява да ѝ бъдат оказани пълни кралски почести след смъртта. След кончината на любимата си принцеса британското общесто става още по-резервирано към него и обвързването му с Камила.



Постепенно и ненатрапчиво Камила бива представена на първоначално враждебната общественост като неотменна спътница на Чарлз. Годежът им е обявен през 2005 г., а социологическите проучвания показват подкрепа за брака. Те се венчават на 9 април 2005 г. на гражданска церемония в Уиндзор Гилдхол. Тя става херцогиня на Корнуол. Оттогава Чарлз е видимо по-щастлив с "любимата си съпруга" до себе си, а и в същото време за първи път става дядо.

Ролята на дядо сякаш му дава стимул и го прави по-ентусиазиран и енергичен, коментират още специалистите.

Първородният син на Уилям – Джордж, се появява на бял свят през 2013 г., последван от Шарлот през 2015 г. и Луи през 2018 г. Синът на Хари - Арчи се роди през 2019 г., а след това дъщерята Лилибет през 2021 г. Днес Чарлз се интересува изключително много от развитието на всеки един от тях, макар отчуждението му с Хари, след като той се отказа от кралския живот и се премества в Съединените щати, да му носи известни негативни емоции. От Калифорния той неведнъж отправя критики към малкия си син, относно далечните разстояния помежду им и липсата на комуникация между него и семейството.

Дали след смъртта на кралицата той ще успее да сближи принц Хари отново към себе си и по-големия му брат – принц Уилям, може само бъдещето да покаже.

Тази вечер около 20 ч. българско време принц Чарлз, който се очаква да заеме мястото на престола на майка си, ще се обърне към нацията с последни думи за покойната си майка Елизабет II.

Четете още: Стихотворението за Елизабет II и принц Филип, което разплака Великобритания