Автор
Весела Георгиева

Септември започва с по-ниски температури, но ще ни зарадва и с много слънце

Септември започна с по-студено време. Превалявания и гръмотевици ще ни накарат да си вземем чадър. Температурите през първия месец на есента ще бъдат между 3 и 35 градуса.

До края на първото десетдневие през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.



Най-високите температури през септември в България ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието, съобщава за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Ако сте планирали последно пътуване до морето или пък една кратка разходка в планината, ориентирайте се към второто десетдневие. Тогава температурите ще се повишат и ще бъдат и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево.


През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

След 20-и времето е подходящо за приготвяне на зимнина и подреждане на дома, за да посрещнете есента и зимата в уют.

Фазите на луната през месеца са: на 7 септември - новолуние, на 13 - първа четвърт, на 21 - пълнолуние, а на 29 септември е последна четвърт.