Установиха първи случай на заразен с COVID щама Ламбда в Австрия, предаде телевизия ORF.

Вирусът е открит при гражданин на Перу, който пристигнал в Австрия на гости при познати. Симптомите на заболяването се проявили по време на пътуването, а по-късно тестът потвърдил наличието на вируса. Мъжът вече е оздравял. Към момента няма нови случаи на заразяване.

Вариантът Ламбда бе регистриран за първи път в Перу през 2020 г. СЗО съобщи, че този щам е разпространен в над 30 държави в света, предимно в Южна и Северна Америка, но има случаи и в Европа и САЩ.

Бразилски учени са провели геномно секвениране на този вариант на COVID и са установили, че за варианта С.37 (Ламбда) е характерна делеция на Δ3675-3677 в гена ORF1a (една от частите на генома на SARS-CoV-2, от който започва цялата вирусна активност в клетката). Оказало се, че това води до загуба на три аминокиселини, а самият ген кодира шиповия протеин на коронавируса.

Аналогична особеност е била открита в Алфа щама (британския), Бета (южноафриканския), Гама (бразилския). Освен 19 промени в генома, открити в други варианти на коронавируса, Ламбда съдържал още една нова делеция - Δ246-252 - и множество несинонимни мутации в гена, който кодира S-протеина. По-рано един от тях (F490S) беше свързан с намалена чувствителност към антитела.

Засега учените нямат доказателства, че новият щам провокира по-тежко протичане на COVID-19 или отслабва ефекта на ваксините. Въпреки това СЗО може да включи C.37 в списъка на "предизвикващи безпокойство" заради разпространението му в страните от Южна Америка, заключиха експерти.

Четете още: За ваксините - или добро, или нищо. Но когато стане въпрос за детето ми, не съм склонна да мълча