Ще ходим на море в Гърция с електронни паспорти от ЕС?

Днес Европейската комисия представи законодателно предложение, свързано с въвеждането на сертификати за преболедувалите Ковид-19 и ваксинираните. Председателят ѝ, Урсула фон дер Лайен, отправи апел законопроектът да бъде приет до лятото с цел подпомагане на туристическия сектор.

Удостоверението ще бъде безплатно и ще се издава по електронен път. То ще съдържа всички необходими данни, гарантиращи за преболедуван Ковид-19 на базата на PCR или бърз антигенен тест или за поставена ваксина. Този документ ще се нарича още "ваксинационен паспорт". Комисията отбеляза, че забавянето на ваксинационния процес е все още съществуващ проблем, като най-засегнати от него са България, Австрия, Хърватия, Чехия, Латвия и Словения. Урсула фон дер Лайен обвини фармацевтичните компании за недостига и забавянето на доставките.

Ще има и преговори със СЗО във връзка с предложението ваксинационният паспорт да важи и за страни извън Европа. Предстои държавите-членки на ЕС да се подготвят за издаването и проверката на този вид удостоверения. Всяка страна ще има свободата да прецени точно какви ограничения да отпадат за притежителите на удостоверение за ваксина или преболедуван коронавирус.

Ваксинационните паспорти ще бъдат издавани на езика в съответната държава и на английски, ще съдържат и QR-код за проверка в системата. В представянето се съдържа и предложението СЗО да прекрати издаването на удостоверения, с което автоматично ще бъде обявен край на епидемичната обстановка.

Четете още: Александровска болница вече издава сертификат за ваксина