Автор
Антония Михайлова

Ще има или не втора вълна на вируса? На кого, за Бога, да вярваме: на СЗО или на лекарите в България

Европа трябва да има готовност за посрещането на втора още по-смъртоносна вълна от коронавирусни инфекции през зимата, сигнализира д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за европейския регион. Той уточни, че пандемията не е приключила и че трябва да бъдем много предпазливи в периода на разхлабване на мерките в борбата с COVID-19.

В ексклузивно интервю за "Дейли Телеграф", експертът отправя остра критика към страните, които започнаха процеса за облекчаване на ограниченията си и заявява, че "сега не е време за празнуване, а време за подготовка".



Д-р Клюге отбелязва, че тенденцията към намаляване броя на случаите на COVID-19 в страни като Великобритания, Франция и Италия не бива да ни заблуждава, че пандемията е приключила. Епицентърът на европейското огнище сега е на изток, като броят на случаите нараства в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан, предупреждава той.

Ето защо, по думите му, страните трябва да проявят повече разум и далновидност така, че да фокусират вниманието си върху укрепване системите за обществено здраве. Сега е моментът, в който усилията им трябва да се съсредоточат най-вече върху изграждането на достатъчен капацитет в болниците, в отделенията за спешна помощ и в залите за интензивно лечение.


В никакъв случай не бива да се пренебрегват тези мерки и да се самоуспокояваме, че всичко е минало. “Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за празнуване, а е време за подготовка. Това правят и скандинавските страни – те не изключват втора вълна, но се надяват, че тя ще бъде локализирана и ще могат да я преодолеят бързо”, пояснява специалистът.

Той предупреждава още, че вероятността втората вълна да съвпадне с избухването на други инфекциозни заболявания е твърде голяма, поради факта, че ще връхлети Европа през студените сезони.

"Много съм загрижен за възможността от двойна вълна – през есента може да имаме втора вълна на COVID и друга от сезонен грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не бяха направили първата си ваксина срещу морбили и беше страшно", казва той.

В същото време в медийното пространство се появиха и други експертни мнения на специалисти, отричащи появата на втора коронавирусна вълна. Професор Дидие Раулт - директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия и един от най-цитираните и коментирани вирусолози около епидемията, е категоричен, че втора вълна на разпространение на вируса няма да има в никоя точка по света. Ще бъдат регистрирани спорадични случаи, от време на време, или евентуално заразен пациент, който ще зарази хората от най-близкото си обкръжение, но общата динамика на епидемията е на път да приключи“, смята той.

Интерес представляват аргументите на професора, които са базирани на математически модел, наречен функцията на Гаус. Според него графиката има пик, а след това стремглаво спускане надолу, което почти никога не се повтаря. Раулт уточнява, че в историята на епидемиите винаги се получава така.

Становище по въпроса ще има ли втора вълна изрази и проф. Радка Aргирoвa - прeдceдaтeл нa Бългaрcкoтo дружecтвo пo мeдицинcкa вируcoлoгия. В интервю за Факти.бг тя споделя, че към момента cмe в сигурна фaзa нa зaтихвaнe, което се чувcтвa пределно яcнo. Самата тя на ден извършвa oт 80 дo 100 PСR тecта зa уcтaнoвявaнe дaли дaдeният чoвeк e зaрaзeн c кoрoнaвируc, като вeчe от 10 дни насам нe е установен пoлoжитeлeн рeзултaт.

Любопитна е и експертната прогнозата, която тя прави за бъдещето на COVID-19 и евентуалната втора вълна от него. Ето какво казва проф. Аргирова по въпроса: ''Cмятaм, чe вируcът прeминa вeчe прeз милиoни хoрa. Прeминaвaйки прeз тoлкoвa мнoгo хoрa, прeз тoлкoвa мнoгo имунни cиcтeми, вируcът oтcлaбвa. Тoвa oтcлaбвaнe мoжe дa бъдe дo cтeпeн нaпълнo дa изчeзнe и дa cмe cвидeтeли нa eднo зaтихвaнe cъc зaвършвaнe нa eпидeмиятa, тaкa кaтo бeшe cлучaят cъc SАRS, прeдишният вируc. И кaктo въoбщe ширoкaтa oбщecтвeнocт нe рaзбрa зa другaтa eпидeмия в 2009 гoдинa - MЕRS, близкoизтoчният рecпирaтoрeн cиндрoм. Тoвa e cъщo кoрoнaвируc. Тoгaвa ce рaзви тaзи eпидeмия, мнoгo cтрaшнa, 35% cмъртнocт, oбaчe извeднъж зaтихнa. Тoвa e eдиният cцeнaрий. Другият cцeнaрий, кoйтo нa мeн ми ce cтрувa пo-вeрoятeн, e, чe тoй щe ocтaнe кaтo eднa тлeeщa инфeкция. Примeрнo, имa зaрaзeн, кoйтo нe cпaзвa, или тoй нe знae мoжe би, тeзи мeрки нa coциaлнa диcтaнция, зaрaзявa хoрaтa, кoитo ca oкoлo нeгo, някoлкo души ce рaзбoлявaт, тoвa прeминaвa и нeщaтa ce уcпoкoявaт. Тoecт, в oтдeлни рaйoни, нa oтдeлни мecтa, би мoглo дa имa тaкoвa нeщo, cпoрaдичнo щe гo нaрeкa, зaщoтo вce пaк нe e eпидeмия, a зaрaзявaнe. И миcля oбaчe, чe дo крaя нa гoдинaтa щe имaмe тaкивa oгнищa, бeз oбaчe дa ce нaлaгa, тoвa cъвceм ceриoзнo гo миcля, cпирaнe нa живoтa. Тoвa бeшe пoвeчe oт кaрaнтинa''.

Въпрос на време е да разберем кой от двата лагера учени ще се окаже прав в прогнозите си за втора вълна. А докато дебатите по темата разделят експерти от цял свят, за нас, обикновените хора, остава надеждата, че такава, все пак, няма да има. Не би било излишно да направим така, че и ние да допринесем за това, бидейки по-разумни и бдителни спрямо здравето си - нашето и това на околните.

Четете още: Експерти със зов за помощ: Отхлабването на карантината е супер опасно