Симеон Сакскобургготски на 85: Култовите фрази на царя

На днешната дата – 16 юни 1937 г., точно преди 85 години, в София се ражда Симеон II – син на цар Борис ІІІ и царица Йоанна. На този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия цар.

По случай щастливото събитие царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица. Няколко седмици по-късно престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан от български военен пилот.

Снимка на новородения престолонаследник княз Симеон Търновски, Снимка: Wikipedia

Животът на Симеон е изпълнен с драматични промени и житейски обрати от ранно детство. На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на баща му - цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум, цар Симеон II, сестра му княгиня Мария Луиза и царица Йоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет, където живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет цар Симеон е записан в прочутия „Виктория Колидж“.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото царско семейство. В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958-1959 г. е курсант в авторитетната военна академия „Вали фордж“ в САЩ. Там става известен под името „Кадет Рилски“. Завършва с чин „младши лейтенант“. През 1962 г. Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, с която имат пет деца – четирима сина и една дъщеря.

Симеон II в Ангола, 1965 г.

След почти 50-годишно изгнание, през 1996 г., той се завръща за първи път България. През цялото това време Симеон II не спира да се вълнува от живота в родината и от всичко, свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници. Поддържа широки международни контакти в икономическите кръгове, осъществява разнообразна дейност, която налага чести пътувания в различни части на света.

В периода от 2001 – 2005 г. е министър-председател на България. Освен родния си български език, Симеон II говори отлично английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски. Симеон Сакскобургготски, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Филип принадлежат към аристократичния род Ветини.

В чест на Симеон Сакскогубрготски си припомняме някои от най-култовите му фрази от времето му като министър-председател на България:

"Има един интересен навик, така да се… с най-добро желание, по всяка вероятност, но да ми слагат, ако мога да кажа, в устата нещо, което не съм казал. В този случай не съм казал нито едното, нито другото.“ - във в-к „Капитал“

"Ще ви кажа, когато му дойде времето."

"Бъдете господари на мълчанието, а не роби на думите." - инструкция към министрите от кабинета му

"Вервайте ми, моля ви!"

"Несериозно е да се оповестява какво прави кабинета."

"Драги Тошев, аз съм стар европеец, може би по-европеец от доста хора в тази зала. И бъдете абсолютно сигурни, че целта на нашето правителство и лично моята е да се приобщим час по-скоро към Западна Европа със западни моди и със западни отношения." - Симеон за сътрудничеството с ПАСЕ

"Ако моите сътрудници и помощници в Мадрид чуят, че наричате това отпуск, биха се изсмели на висок глас. През цялото време, докато бях в Мадрид, работих, имах много работа. Когато човек отсъства в продължение на седем месеца от там, където е живял цял живот, извън срещите има и друга работа. Беше отсъствие, а не почивка. От април месец не съм ползвал отпуск. А и не мога да си докарам всички синове и внучета тук, защото струва прекалено скъпо… Неделя, в смисъл 25 преди обед не работих, защото отидох на черква. И на първи подир обед, защото видях синовете си. През останалото време беше непрекъснато работа.“ - 3 януари 2002

"Не. Никой, който се занимава с това, не може да го харесва. Правя го за страната." - отговор на въпроса дали му харесва да бъде начело на правителството в интервю за Ди Пресе

"Ако успях да спечеля доверието на българите, то вероятно се дължи на умерения ми тон. По време на кампанията аз грижливо избягвах всякакви популистки речи, всякаква прибързаност и се стараех да не влизам в политически игри. Ясно е, че лошото управление на предишните правителства в някои сектори също натежа. Избирателите желаеха промяна. Освен това говорех «положително», не отговарях на хулите. Стараехме се да говорим за това, което наистина вълнува всеки гражданин. А това бе ново.“ - отговор на въпроса на International Politics: „Как си обяснявате Вашата победа на изборите?“

Запитан от македонски журналист дали има воля да „разреши езиковия спор между двете страни в рамките на мандата си“, българският премиер Симеон Сакскобургготски отговори: "От интерес на всички, и най-вече за добрите отношения, е да се намери отговор и на този въпрос по културен и аналитичен начин. Ако от мен или от нашите министри на културата и на образованието зависи, ще положим необходимите усилия."

"Аз самият съм неконвенционален, колкото и да съм отегчителен на вид."

"Вярно е, че моето образование би ми позволило да бъда по-скоро президент отколкото министър-председател."

"Ако обичате да се занимавате с градивни неща, вместо да търсим винаги виновници. Нека да гледаме някакви други работи бе. Стига с това черногледство бе. Само скандали да търсите."

Симеон II, 1965 г.

Четете още: Внучката на Симеон Сакскобургготски върти любов с бъдещ лекар