Автор
Мария Николова

Скандални думи от Макрон: Ще дразня неваксинираните докрай

Истински скандал предизвика президентът на Франция Еманюел Макрон, като обяви, че възнамерява да направи много труден живота на хората в страната, които не са ваксинирани срещу Ковид 19.

“Аз ги дразня и ще продължа да го правя до края”, каза държавният глава в интервю за френския в. “Паризиен”.

Протест на противници на ваксините

Политическите му противници бяха скандализирани от думите на Макрон и заявиха, че толкова остър език не отива на президент. Заради създалата се полемика в пленарната зала за втора поредна нощ дебатите за новия закон, който ще ограничи правата на неваксинираните граждани, бяха прекратени. Депутатите протестираха срещу изказа на президента, а водеща фигура от опозицията нарече изказването му “недостойно, безотговорно и преднамерено”.

“Нито една извънредна ситуация не оправдава подобни думи”, каза друг водещ политик от опозицията.

Един от най-големите ваксинационни центрове в Париж

Законът, с който се ограничава достъпът на неваксинирани до театри, кина, ресторанти и други обществени места, се очакваше да бъде одобрен тази седмица, но той разгневи противниците на ваксините, а няколко депутати потвърдиха, че са получили смъртни заплахи заради него.

В интервюто си Макрон заяви, че “няма да ваксинира хората насила, но ще ограничи колкото е възможно достъпа им до всички сфери на социалния живот”.

"Няма да изпращам неваксинираните в затвора. Затова се налага да им кажем, че от 15 януари няма да могат да отидат на ресторант, нито на кафе, нито на театър, нито на кино", каза още държавният глава.