Автор
Woman.bg

След стрелбата в училището в Русия тази сутрин: Ето кой е мъжът, отнел живота на десетки деца (видео)

Десетки са вече жертвите от стрелбата, отекнала днес в училище в град Ижевск, Централна Русия, столица на република Удмуртия. Това съобщи за ТАСС Следственият комитет на Руската федерация.

По предварителни данни сред жертвите има двама охранители на учебното заведение, двама учители и петима непълнолетни, допълни следствието.

Бречалов съобщи, че е убит служител от охраната, има жертви и ранени и сред децата, а полицаите са открили тялото на извършителя, който изглежда се е самоубил. Бречалов добави, че лично е пристигнал в училището, информира телевизия "360".


Вътрешното министерство на републиката потвърди тези данни и добави, че информацията в момента се уточнява. Евакуацията на сградата в Ижвеск е приключила според Бречалов, посочва руският сайт "РБК".

Градът е с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва, уточнява Асошиейтед прес.

Губернаторът на Удмуртия Александър Бречалов потвърди, че сред убитите има деца.

Установена е и самоличността на стрелеца в училището, съобщи пресслужбата на Следствения комитет на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според съобщението, нападателят е Артьом Казанцев, роден през 1988 г., жител на Ижевск, завършил същото 88-о училище в града. По първоначални данни той е застрелял 13 души, вкл. 7 деца, и ранил 21 човека, сред които 14 деца, преди сам да отнеме живота си. Смята се, че по време на нападението мъжът е бил с черна фланелка и маскировъчна маска на главата.

Следователи извършват обиск в жилището на нападателя, проучват личността и възгледите му, включително дали е привърженик на нацистката идеология. Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка. Той добави, че Владимир Путин дълбоко скърби за "гибелта на хората и децата в училището, където е станал терористичният акт" и че президентът е дал необходимите разпореждания на властите в Ижевск. Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти.

От т.нар. Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.