Автор
Веселина Петрова

Струва си! Ето как баба или дядо могат да излязат в майчинство

От 1 януари и дядовците вече могат да си вземат... майчинство. До миналата година тази възможност се предоставяше освен на майките и на татковците. От началото на новата година право на това вече имат и дядовците, и бабите.

Всяка майка може да прехвърли ползването на отпуск за бременност и раждане след шестия месец на детето на роднините. Условието е нейните родители или родителите на бащата да работят на трудов договор. Същото право имат и осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година.



Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца. За да бъде прехвърлено майчинството, се изисква изричното съгласие на майката. Тя може по всяко време да промени решението си и да продължи да ползва лично отпуска по чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда.

Дядото или бабата от своя страна трябва да приложат копие от удостоверението за раждане на детето и да декларират, че приемат майчинството. Предприятието, в което работят, е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Когато баба или дядо нямат право на този отпуск, работодателят трябва да ги уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.



По закон майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 дни. 45 от тези дни са за периода преди раждането. Обезщетението за този период се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени осигуровки.

Месечната сума не може да бъде по-малка от минималната заплата, която вече е 780 лв. За втората година след раждането на детето обезщетението за майките остава в размер на 710 лв. Причината е, че депутатите удължиха действието на бюджета, а по този начин и досегашното обезщетение. Имаше предложение сумата да се изравни с минималната заплата, но то бе отхвърлено.

710 лева ще получават и бащите, които са решили да използват допълнителният отпуск от 2 месеца до навършване на 8 години на наследника им, без значение на каква сума се осигуряват. Условието е те да не са ползвали отпуските при раждане (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2 г. и при осиновяване. Ако татковците са ползвали някои от тях за период, по-малък от 2 месеца, те имат право на отпуск за разликата.

По този начин майките, които искат да се върнат по-рано на работа, могат да го направят, без да се притесняват, че няма кой да гледа наследниците им.