Автор
Мария Николова

Светлина в тунела - досега няма нито един починал от Омикрон

Въпреки притесненията от появата на Омикрон и бързите мерки, които страните по целия свят въведоха срещу разпространението му, новият вариант на Ковид 19 може би ще се окаже не толкова опасен и в крайна сметка ще сложи край на пандемията, както вече прогнозираха доста учени, дори и Бил Гейтс.

Това мнение донякъде се потвърждава от проф. Радка Аргирова, която говори по темата по ТВ+.Тя потвърди, че досега няма нито един починал от Омикрон, като същевременно посочи, че има много хора, които са без или със съвсем лека симптоматика. Припомняме, че доста учени от целия свят, включително и доцент Атанас Мангъров, смятат, че бързо разпространяващият се нов вариант бързо ще доведе до жадувания групов имунитет.


Аргирова обаче заяви, че Омикрон ще остане постоянен вариант, а в страни като България с толкова нисък процент на ваксинирани пандемията няма да свърши просто така.

“Най-вероятно подобен на варианта Омикрон или самият Омикрон, който ще циркулира постоянно. Той ще припламва на някои места като огнище, след това ще се прехвърля на други места. В други места, където има висок процент на ваксинираните, е напълно възможно да забравят за COVID-19", смята проф. Аргирова. Според нея вариантът Омикрон вече е в България и постепенно е започнал да измества Делта варианта и именно това е една от причините да има по-малко заразени и по-малко хора в болница.


Същевременно ново проучване показа, че новият вариант неутрализира антителата, създадени от ваксината на Pfizer-BioNtech. Естественият имунитет, вследствие на преболедуване, както и бустерната доза обаче се оказват добра защита срещу Омикрон.

"Много е вероятно да видим намалена ефективност на ваксините, що се касае до предотвратяване на заразата. Мисля, че това е силен аргумент в подкрепа на поставянето на бустер", заяви Пени Мур, вирусолог от Университета в Йоханесбург.