Том Форд за 'Домът на GUCCI': Лейди Гага е истинската звезда на филма. Всичко останало е преувеличено и смехотворно

Новият филм на режисьора Ридли Скот "Домът на GUCCI", проследяващ най-скандалните моменти на фамилията зад прочутата модна марка, успя да разбуни духовете и да предизвика полярни реакции сред зрители и критика.

Особен интерес обаче представляват мненията на хора, които в един или друг момент са били част от истинската история на бранда и са познавали много добре нейните създатели. Един от тях е американският моден дизайнер и режисьор Том Форд.

"Все още не съм сигурен какво точно е филмът, но се чувствах сякаш съм преживял ураган, когато излязох от киното", пише Форд в есе за дигиталното издание Air Mail.



От него става ясно, че едно от малкото неща, заслужаващи висока оценка, е изпълнението на Лейди Гага в ролята на Патриция Реджани, която най-много се е приближила до реалния образ. Затова и не пести към нея суперлативи, наричайки я "истинската звезда на филма".

Всичко останало, по думите на Форд, го е накарали да се смее или да се натъжи. "Често се смеех на глас, но предполагаше ли се, че трябва да го правя?", пита дизайнерът.

Форд е едно от знаковите лица, оставили дълбок отпечатък в историята на GUCCI в края на 90-те. Дизайнерът има основна роля във възраждането на бранда след оттеглянето на всички членове на фамилията Гучи от бизнеса и скандалите, съпровождащи това. Моделите на Форд, създадени в онзи период, са нещото, което отново възвръща престижа и високата класа на марката GUCCI.

View post on Instagram
 


"Филмът конкурира сапунената опера "Династия" по отношение на изтънченост, но го прави с много по-голям бюджет", споменава хапливо дизайнерът в есето си.

Все пак Том признава, че мнението му вероятно е субективно и основаващо се на личните му впечатления от познанството му с истинския Маурицио Гучи – бившия директор на компанията, убит през 1995 г. и изигран във филма от Адам Драйвър.

Ето защо за самия Том Форд се е оказало доста трудно да раздели "реалността" от "лъскавата, много полирана сапунена опера", на която е станал свидетел в киното.

View post on Instagram
 


Той посочва, че е бил тъжен дни наред след прожекцията, както според него са се чувствали и другите хора, познавали Маурицио и съпругата му Патриция Реджани. Филмът разглежда и обстоятелствата около убийството на Маурицио, за което е обвинена именно неговата бивша съпруга.

Според Форд хуморът, с който Ридли Скот е искал да пресъздаде някои от моментите в житейската драма на фамилията, се е оказал „доста кървав“ по думите му. Затова и през критика от негова страна са подложени най-вече онези описания, изглеждащи през неговите очи силно преувеличени и смехотворни.

"На моменти, когато Ал Пачино като Алдо Гучи, и Джаред Лето като сина на Алдо - Паоло Гучи, бяха на екран, не бях напълно сигурен дали не гледам версия на историята, направена от Saturday Night Live", пише Форд, визирайки седмичното комедийно шоу.

View post on Instagram
 


Критиките на Форд за филма са свързани и с роли, които според него са били "разширени", за да привлекат определени звезди да участват. Според него във филма е имало сцени, които е трябвало да бъдат изрязани при монтажа, но са били оставени само за да позволят на "актьорите в главните роли да "играят".

Форд смята още, че заради големия брой актьори и тяхната звездна сила, сценарият бил написан така, че да работи в услуга именно на актьорския състав.

Освен изпълнението на Лейди Гага обаче Том Форд не е пестелив на хвалебствия по отношение актьорската игра и на Адам Драйвър, Салма Хайек, Джеръми Айрънс.

В края на краищата отзивите за "Домът на GUCCI" могат да се определят по-скоро смесени, отколкото негативни. Оказва се, че като цяло публиката по-скоро харесва филма, докато критиците не са въодушевени много от него.

В сайта Rotten Tomatoes средното одобрение от критиците за лентата на Скот е 61%, а от публиката - 85%. В Metacritic положението е сходно - средна оценка 59 (от 100) от критиците и 8,5 от 10 от зрителите. В IMDb към момента филмът има оценка 7 от 10 от гласувалите за него зрители.

View post on Instagram
 

Четете още: Принц Албер: И баща, и майка