Тръмп - президентът, който накара американците да пият белина

Вече няколко дни поред една специална тема, свързана с дезинфектантите, силно вълнува американците. И не само тях.

Мало и голямо остана в шок, след като миналата седмица, на официален брифинг в Белия дом, президентът на САЩ - Доналд Тръмп, посъветва съгражданите си да си инжектират дезинфектант и да пият... белина. И докато едни схванаха налудничавия майтап, други послушаха държавния глава и смело се втурнаха към бутилките с антибактериален препарат. Въпреки предупрежденията на учените, че подобни манипулации са недопустими и опасни за човешкия живот.

Очаквано, изказването на Тръмп не мина без сериозни последствия. В рамките на 18 часа след въпросния брифинг бяха отчетени над 30 случаи, само в Ню Йорк, на хора, погълнали дезинфектант, белина или друг почистващ препарат.



Последваха хиляди обаждания на откритата гореща линия за коронавируса с питане дали наистина дезинфектантите могат да имат лечебно действие, ако бъдат приети вътрешно.

Така саркастичната вметка на Тръмп, изречена публично, застраши здравето на малцина наивници, вярващи "сляпо на своя президент". В същото време изказването му предизвика гнева на редица потребители на социалните мрежи, в това число и на знаменитости от света на политиката и шоубизнеса.

Първи срещу опасната шега на американския президент възроптаха известен брой производители на дезинфектанти и белина. Те по забавен, но котегоричен начин припомниха на своите клиенти, че препаратите са силно токсични и че могат да се използват за всичко друго, но не и за поглъщане.


Други пък, за да предпазят лековерните от риска от смърт, се пошегуваха, че консумацията на белина може да отърве коронавируса от тялото, което обитава, но не и тялото от коронавируса.

И докато в момента Белия дом се чуди как да предпази клатещият се рейтинг на Тръмп и умува дали да прекрати брифинг срещите му с медиите по темата за коронавируса, плеяда звездни имена изразиха възмущението си от необмислените думи на своя президент.

Желязната лейди на модата - Анна Уинтур, още миналия месец, изрази отношението си към действията на Тръмп спрямо пандемията в отворено писмо от страниците на Vogue.

"Ужасена съм от начина, по който президентът Тръмп реагира на пандемията - оптимистичните и безпочвени увещания, че всичко ще бъде наред, хаотичната трактовка на забраните за пътуване и твърденията за "чужд вирус", нарцистичният маниер, с който той прехвърля отговорността и вината върху другите, неоткровеността му към американското общество и най-лошото - шокиращата му липса на емпатия и съчувствие към страдащите и уплашените. Междувременно, администрацията му се бави непростимо с осигуряването на тестове и лечение за нуждаещите се", написа тя.


Същевременно легендарната модна редакторка сподели открито и своето предложение за заместник на Тръмп в лицето на вицепрезидента Джо Байдън. "Денят за гласуване е близо", завърши призива си Уинтур.

Възползвайки се от скандалното изказване на Тръмп относно инжектирането и пиенето на дезинфектанти, 70-годишната главна редакторка на Vogue отново припомни в понеделник името на политика, за когото тя ще даде своя глас на изборите през ноември.

Към нелепото изказване на Тръмп не остана равнодушен и холивудският актьор Брад Пит.

Бившият на Анджелина Джоли се включи в онлайн версия на шоуто Saturday Night Live, където гости и звезди на програмата представят скечове от домовете си. Пит се превъплъти в образа на Антъни Фаучи - водещия експерт на САЩ по инфекциозни заболявания, и не подмина глупавите думи на Тръмп, че коронавирусът може да се лекува с инжектиране и пиене на дезинфектант.

Сред забавните отзвуци, които темата за дезинфектантите остави след себе си, бе и необичайният тоалет, с който Кейти Пери се появи в ролята на жури в риалити формата "Американски идол" от дома си в неделя вечер. Изпълнителката бе пременена като бутилка дезинфектант за ръце, а на профила си тя написа: "Ние в #Американскиидол спазваме свежест и ЧИСТОТА! Включете се за първия в историята епизод от домовете ни тази вечер".

Е, поне певицата, слава Богу, е наясно с функцията на средствата за дезинфекция. Макар и демонстрирана по този странен и нестандартен начин.

Четете още: Мистерията разгадана: Жив ли е Ким Чен-ун?