Учени създадоха същество, което само произвежда кислород

Живо същество, способно само да произвежда кислород, когато такъв напълно липсва в околната среда, създадоха германски учени. Това революционно откритие може да стане първа стъпка към сътворяването на технология за алтернативно дишане.

За поддържането на мозъчната дейност изследователите използвали характерната само за растенията фотосинтеза.



Те инжектирали цианобактерии или синьо-зелени водорасли в поповите лъжички на гладката нокътна жаба (Xenopus laevis), след което прекъснали снабдяването с кислород, за да преустановят по този начин мозъчната дейност. Под въздействието на светлината обаче тази дейност автоматично се възстановила, тъй като микроорганизмите веднага започнали да произвеждат кислород. При изключване на светлината невроните на мозъка отново спирали да работят.

Същество, получено чрез условна кръстоска между водорасли и жаби, теоретично би могло буквално да „диша“ кислород под вода, без при това да диша наистина. Учените споделят все пак, че за създаването на пълноценно животно с функция на фотосинтеза е нужно още време.

Наред с всичко останало то трябва да умее да контролира нивото на произвеждания кислород, тъй щаго излишъкът му е също толкова опасен, колкото и хипоксията - недостатъчното снабдяване на клетките, тъканите, органите или целия организъм с кислород. Отделен въпрос е как може въпросното водорасловото създание от лабораторията да стане самостоятелно.

Учените подчертават, че откритието им може да помогне в бъдеше при лечението на дихателна недостатъчност и дихателни патологии. Заключението от изследването им е публикувано в портала iScience.

Четете още: Тялото има специален код, с който показва, че си нещастен човек. Знаеш ли кой е той?