В очакване на Байдън: днес е големият ден на инаугурацията (обобщена)

46-ият американски президент ще положи клетва от 35 думи, с ръка върху Библията. Клетва, произнесена за първи път от Джордж Вашингтон.

Денят за Байдън и вицепрезидента му Камала Харис ще започне с традиционна църковна служба, след това двамата ще са в Капитолия. След клетвата на Харис, Байдън ще отправи послание към нацията.

След церемонията по встъпването в длъжност Байдън и Камала Харис ще вземат участие в традиционния преглед на войските на Капитолийския хълм. Пред тях ще минат представители на всички видове въоръжени сили на САЩ, при спазване на нормите за физическа дистанция. След това военните ще придружат Байдън до Белия дом.

Жителите на Вашингтон са приканени да си останат у дома и да наблюдават по телевизията и онлайн церемонията по встъпване в длъжност, за да не се излагат на никакви рискове, свързани с епидемията от COVID-19.

View post on Instagram
 

Доналд Тръмп е едва четвъртият президент, който няма да присъства на предаването на властта и така ще наруши 150-годишната традиция. А новите стопани на Белия дом ще изпратят само вицепрезидента Майк Пенс.

Всички телевизии ще излъчват на живо церемонията. Лейди Гага ще изпее националния химн.

В следобедните часове е предвидено Байдън да положи венец на Гроба на незнайния войн в националното гробище в Арлингтън. На тази церемония ще присъстват трима от предшествениците му със съпругите си - Джордж Буш младши и съпругата му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.


На връщане кортежът на 46-ия президент ще спре на неколкостотин метра от Белия дом и Джо Байдън ще влезе пеша в новия си дом.
А после вероятно ще обяви първите си президентски решения, като подпише поредица от укази, които да дадат тласък на началото на мандата му.

View post on Instagram
 

Вместо традиционните балове и концерти, които обичайно президентската двойка организира във Вашингтон, вечерта ще премине в телевизионен формат - ще има специално предаване с водещ актьора Том Ханкс, по време на което Джо Байдън и Камала Харис ще направят изявления.

View post on Instagram
 

А междувременно Байдън обяви вчера, че е номинирал за заместник-министър на здравеопазването Рейчъл Левин - транссексуален експерт по педиатрия и психиатрия, съобщава NBC News.

"Д-р Рейчъл Левайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в тази критична ситуация момент и след това", заяви Байдън.