Вероятност? Възможност? Реалност? България е на път да задмине най-черните си рекорди по смъртност

Докато всички сме заети да се страхуваме за "свободата си" и за "отнетото си право на избор" и се страхуваме дали няма съвсем да ни затворят и тотално да ни забранят да ходим "на мол", пред нас стои една много по-сериозна опасност. И тя бе съобщена официално, тази сутрин в ефира на Нова телевизия от математика Лъчезар Томов.

Знаете ли, че България е на път да задмине и най-черните си години по смъртност? Ей така, математически погледнато. Според Томов най-голяма смъртност в страната ни е имало през 1913 г., когато е имало бум на холера, през 1918 г., заради испанския грип и 1997 г., когато в държавата е имало жестока инфлация и глад.

„Може да надминем рекорда си от 1918 г. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918-а е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Томов.

Математикът изрази личното си мнение, като заяви че според него единственият начин да не задминем черните статистики от сто години назад, е ваксинирането. Зам.-председателят на Българската болнична, Иван Тодоров, асоциация пък добави, че макар имунизирането да е въпрос на личен избор, той влияе на общото. А според Томов в България хората страдат от липсата на чувство за групова отговорност.

Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава това за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция три месеца? Не всеки сам си решава, защото нашето поведение оказва влияние върху много други”, добави още Тодоров.

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се, но нито един служител не се съгласил.

А за финал ще ви споделим и статистиката, която Иван Тодоров поднесе в ефир. Тя е съвсем кратка, но наистина стряскаща: „Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”.

Четете още: Състоянието на Сашка Васева се подобрява. Ще бъде оперирана повторно