Вижте кои 'огнени' имена празнуват днес!

06 февруари 2023 | 00:20
4676
2
Pixabay.com
2

На днешната дата, 6 февруари, почитаме паметта на Св. Фотий. От гръцки името означава "светлина" и затова Фотий е покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си.

хгохшщхтщш

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история. Патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. Той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. Умира в заточение на 6 февруари 891 г.

fvgrsrger

Свети Фотий оставил богато книжовно наследство, благодарение на което узнаваме за съчинения на древни свети отци. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и служба в чест на св. патриарх Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през далечната 1849 г.

fdvrgfesrrs

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената: Фотий, Фотин, Фотина, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светлана, Светослав, Светослава и други производни.

Честито! 

Коментари

2
  07 февруари 2023 | 17:41 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 3700 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 
1 МЕЛАНИ МЕТОДИЕВА ГЕОРГИЕВА
  06 февруари 2023 | 14:15 отговор
 

ПОЧИВАЙ В МИР ПРАХА! МЕГИ! НЕЗАБРАВЯЙ ДУША СВЕЩ! ТЯ ПОЧИНАЛА МАГИ. ДНЕС!

 

Добави Коментар

Най-четени