Враждата между Уилям и Хари - най-голямата травма за монархията, която ще бие и смъртта на Даяна

Ако разногласията между Уилям и Хари не бъдат разрешени в най-скоро време, това ще причини дълбока травма на монархията, подобно на сътресенията, които тя изпита след смъртта на Даяна през 1997 г. Това твърди бившият журналист и кралски историк Робърт Лейси в интервю пред „Дейли мейл“.

Този раздор ще промени монархията завинаги, предупреждава той.

В биографичния си труд - „Братска битка: Уилям и Хари – приятелството и враждите“ (Battle of Brothers: William and Harry — the Friendship and the Feuds), авторът се впуска в задълбочен анализ на „пукнатините“ в отношенията на херцозите, които според него се образуват още в миналото, в детските години на Уилям и Хари.

„Братска битка…“ дава отговори на редица въпроси, като например как са се променили отношенията между синовете на принц Чарлз и Даяна. Възможно ли е и до каква степен неуспешният брак на родителите да е влошил разбирателството между братята Уилям и Хари.

В книгата, която излиза на пазара през октомври, авторът се основава и на много примери от историята на монархическите семейства, за да илюстрира как ролята на „наследник“ на короната и съдбата на „резервен играч“ оказва влияние на отношенията между братя и сестри.

Разбира се, в четивото се коментира и влиянието на съпругите на двамата братя – Кейт Мидълтън и Меган Маркъл.

„Някои от фактите ме удивиха и дори разплакаха. Конфликт между „наследника“ и „резервния“ има във всяко поколение на кралското семейство, но за първи път той е толкова дълбок“, признава биографът, който още през 1977 г. пише книга за живота на кралица Елизабет, а наскоро бе консултант на сериала на Netflix – The Crown ("Короната").

Според запознати разривът между братята става видим, след като Уилям укорява по-малкия си брат, че избързва в отношенията си с актрисата Меган Маркъл.

"Някои казват: О, няма значение. И това ще се преживее", добавя авторът пред медията.

„Но не това ще кажат историците след десет години. Ако тази вражда между братята не бъде излекувана по някакъв начин, то тя ще окаже също толкова пагубно и травматично въздействие върху монархическата институция, както смъртта на Даяна“, убеден е той.

"Има време да променим нещата в положителна посока, но в момента Дворецът мълчи и не предприема нищо по този въпрос“, казва Лейси.

Биографът също така прави и паралел между "анти-кралската" Даяна, принцеса на Уелс, която беше трагично убита в автомобилна катастрофа през 1997 г. и съпругата на принц Хари - Меган Маркъл.

Авторът твърди, че Хари приема „бягството“ с Меган, след като „осъзнава, че има нещо гнило в установените порядки на кралската общност – както в исторически, така и в морален, и социален аспект“.

"По свой собствен начин, откакто е с Хари, Меган се разхожда през минни полета, както правеше и Даяна. Метафорични минни полета", пояснява той.

В началото на тази година Меган и Хари обявиха, че напускат кралското семейство, за да търсят финансова независимост отвъд Океана. В момента те живеят със сина си Арчи в Лос Анджелис, родният град на актрисата.

Четете още: Това ще ви озадачи! Меган Маркъл се зае да прилича на Кейт?