Автор
Весела Георгиева

Всяко цвете върху ковчега на Елизабет Втора има своето послание. Какво е то?

Кралица Елизабет Втора напусна този свят на 8 септември. След 10-дневен траур тя бе погребана до своя принц Филип.

Цветята, които бяха поставени във формата на венец върху ковчега, са били избрани лично от нейния син Чарлз, сега крал Чарлз Трети. Изборът му показва не само уважение към родителите му, но и прекрасни познания по ботаника, коментират специалистите.

View post on Instagram
 

Венецът включва цветя и зеленина, събрани от градините на Бъкингамския дворец, както и именията Кларънс Хол и Хайгроув. Всяка част от венеца има своето тайно значение и послание.

Флоралната композиция включва розмарин, който е символ на това, че човекът ще остане в спомените на близките си. Има и мирта, която е „древен символ на щастливия брак“.

Като специален жест към кралицата и принц Филип, миртата е отсечена от същото дърво, от което е било взето и стръкчето, сложено в сватбения й букет през 1947 г.

Във венеца има и английски дъб, който символизира "силата на любовта". Както и уханни мушкато, рози, далии и други видове цветя, любими на Елизабет.

Цветовете, които доминират, са внимателно подбрани, за да съответстват на кралския герб, върху който са поставени.

Крал Чарлз е пожелал венецът да бъде направен по „напълно устойчив за природата начин“ и да седи върху гнездо от английски мъх и дъбови клони, вместо да бъде използвана флорална пяна.