Автор
Антония Дамянова

За демоничната мощ на райския газ, децата и ролята на родителите в битката срещу дрогата

Майката, чието дете изпадна в безсъзнание след употреба на райски газ и алкохол, направи първото си публично изявление след инцидента. Семейството живее в Нидерландия, а в България са на почивка. Неприятната случка се разиграла в дискотека в центъра на Правец.

15-годишният тийнейджър, който тренира баскетбол, излязъл с приятели вечерта. Майката на момчето - Елица Йорданова, споделя пред БНТ, че малко след полунощ синът ѝ изпратил съобщение, че се прибира. Той обаче не отговорил на позвъняването ѝ. Половин час по-късно детето било докарано в Спешното отделение в странно и неадекватно за нормален човек състояние. От там го транспортирали в „Пирогов“, където изпаднало в безсъзнание.

Докато се возели в линейката, момчето буйствало и размахвало неконтролирано ръце и крака. “Гледката беше ужасяваща“, споделя майката. По думите ѝ децата, които отнесли сина ѝ в Спешното, казали, че е употребявал райски газ и консумирал алкохол. Известен факт е, че при комбинация с алкохол или наркотици райският газ става изключително опасен.

Тестът с дрегер, направен на пострадалото момче в токсикологията на "Пирогов", показал 1.43 промила. В джоба на сина си Елица намерила декларация, с която предполага, че е бил допуснат в дискотеката. Според управителя на заведението обаче – Румен Гунински, който е син на кмета на Правец, момчето може изобщо не е влизало в дискотеката. Гунински признава, че в заведението, чийто собственик е съпругата на кмета, райски газ се продава, но само на лица, навършили 18 години, срещу лични карти. Управителят отрича момчето да е влизало с подобна декларация и твърди, че то не е купувало абсолютно нищо от дискотеката.

Дали уверенията му са истина, или не, оставаме на полицията да разреши този въпрос. Съмнение в думите му обаче буди следния разказ на Елица Йорданова. Когато тя се върнала в дискотеката през нощта, за да се срещне с управителя на зеведението, станала свидетел на неприятна гледка. На една от пейките срещу нея имало друго дете, което лежало и повръщало. Тя е категорична, че това не е изолиран случай и че хората трябва да си дадат сметка. “Дори на най-възпитаните, най-гледаните, добре обгрижвани деца може да се случи да попаднат в тази ситуация“, предупреждава тя.

Момчето вече, слава Богу, си е вкъщи, благодарение на бързата реакция на приятелите му и помощта на лекарите. Какво обаче ги очаква онези, които не биха имали неговия късмет? Отговорът е зловещо ясен.

Да припомним, че по-рано майката отправи призив във Фейсбук да се вземат мерки срещу продажбата на алкохол и наркотици на непълнолетни, както и да не се мълчи за подобни случаи.

След като у нас се вдигна шум около проблема с райския газ и масовата му употреба от подрастващите в страната ни, а непосредствено след това медиите разпространиха новината за пострадалото дете, бе поднесен и сравнителен анализ от данни на Националната пациентска организация, направени по показателя „употреба на наркотици“ у нас и в ЕС. Според резултатите всеки седми ученик в България признава, че е употребявал някога в живота си някакъв наркотик. Най-често използваното наркотично вещество е, очаквано, марихуаната, която държи „дял” от около 12%, следвана от амфетамините (5.5%), изненадващо кокаина (4.9%), екстазито (3.9%), метамфетамините (3.4%) и халюциногените (2%).



За възрастовата група между 15 и 65 г. у нас 2% са използвали, докато на запад това число възлиза на 5%. Най-голяма е разликата в употребата на канабис. Докато тук 8.7% от всички българи са използвали този лек наркотик, то в ЕС всеки четвърти признава, че е пушил. Това обаче е сравнително очаквано, тъй като на много места на Стария континент употребата на канабис е ако не легализирана, то поне свързана с много по-леки наказания.

Интересни са още и данните за това какво смятат младите за определени наркотици. Така например всеки четвърти на възраст между 14 и 19 г. е убеден, че пушенето на канабис не е проблем и дори одобрява тази практика. Данните подозрително много съвпадат с тези за средните нива на употреба на този лек наркотик в ЕС, където 27% от всички хора признават, че са пушили някога в живота си.

И да, новината от днес е наистина добра... Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, предвиждат забрана за продажбата и употребата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места.

Беше крайно време да се вземат мерки в тази насока. Макар и след като темата намери мощен отзвук в медийното пространство. Но не по-малка роля от тази на държавните органи по отношение на наркотиците и децата играят... родителите. Те са тези, които първи трябва да разяснят на децата си какво е това наркотик и до какви последици за физическото и психическото здраве може да доведе употребата му.

Според специалистите най-подходящата 11-годишната възраст е най-подходящият момент да обясните на детето за рисковете и вредите от употребата на всички всевъзможни опиати. Важно е обаче как ще подходим като родители към тази тема. Със сигурност изграждането на силна и приятелска връзка с него ще отвори път към сърцето му и ще направи по-лесна комуникацията по този въпрос. А за да се случи това, правилото е простичко: Не назидавайте, а обяснявайте! При всеки удобен случай му обяснявайте вредата от психотропните вещества, рисковете от тях и погубните увреждания, които могат да причинят.

Защото не друг, а именно родителят е този, който трябва да бъде пример за подражание и пътеводна светлина! А навременното му, адекватно и сериозно отношение по темата може един ден да спаси цял един човешки живот - най-безценният, този на неговото дете!

Четете още: Два балона и едно малко уиски, моля! Или защо ни се налага да дишаме райски газ по дискотеките?