За първи път в историята: Огромен астероид ще премине рекордно близо до Земята

26 януари 2023 | 15:24
913
1
снимки: Unsplash, Getty Images, Instagram
1

Тази нощ ще се случи наистина уникално космическо явление. Астероид с размерите на двуетажен автобус ще премине буквално на косъм от Земята. Това е най-близката среща между астероид и нашата планета, регистрирана някога.

Новооткритото от НАСА космичско тяло е с наименование 2023 BU ще прелети на 3600 км от Земята и това ще се случи над Южна Америка. Това разстояние е 10 пъти по-късо от това, на което групата комуникационни сателити кръжи над планетата. Най-близо към нея астероидът ще приближи в 19:27 ч. наше време. Но бъдете спокойни - не съществува вероятност Земята да пострада от тази близка среща. 

Експертите бързат да уточнят, че дори космическата скала да мине някога още по-близо до планетата ни, то тогава част от нея ще изгори още в атмосферата, а останалата ще падне на малки късчета като метеорити. 

А сега повече за астероида, който тази нощ ще надзърне какво става на Земята. 2023 BU е открит едва в събота и се смята, че диаметърът му е между 3-8 метра. Космическото тяло е било забелязано от астронома-любител Генадий Борисов, който откри и междузвездна комета през 2019 г. През последните дни бяха направени десетки наблюдения от астрономи по целия свят, за да бъде конкретизирана орбитата на астероида.

Любопитен факт е, че пътят му ще бъде драстично променен от близката среща със Земята, заради гравитацията ѝ, според НАСА.

И ако все пак се тревожите от сблъсък с някой астероид, услужливо ще ви припомним, че миналата година беше направен първия тест в света за планетарна защита. Спомняте ли си, че НАСА организира умишлена среща между космическа скала с космически кораб, за да го избута извън орбитата на Земята. И да - експериментът беше успешен и това беше преломен момент за човечеството, защото тогава разбрахме, че наистина имаме възможност да избегнем евентуален апокалипсис.

космически кораб

Четете още: От днес: Ще ни слагат скакалци и бръмбари на прах в храната съвсем законно


 


Още по темата

Коментари

1
  28 януари 2023 | 19:50 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 3100 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 

Добави Коментар

Най-четени