Провъзгласиха Чарлз Трети за крал на Великобритания, започват сериозни промени

Обединеното кралство си има нов крал. Това е Чарлз Трети. Кралят произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство. Новият монарх положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон. Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила.

Ритуалът има чисто представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт и целта му е единствено тържественото съобщаване на името на новия монарх. Церемонията се провежда традиционно в двореца Сейнт Джеймс в Лондон и за първи път в историята се предава по телевизията.

Дворецът Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон е бил резиденция на британските монарси, преди да изберат да се преместят в Бъкингамския дворец, както и на самия крал Чарлз Трети. Заседава и Съветът по възкачването на престола - за последен път той се е събирал през 1952 година. Съветът ще оповести смъртта на кралица Елизабет Втора и ще провъзгласи възкачването на престола на нейния първороден син и вече крал - Чарлз Трети. Той стана монарх в момента, в който тя почина в четвъртък следобед в лятната си резиденция Балморал в Шотландия.



Възкачването му на престола е потвърдено от съвета, в който влизат представители в парламента, бивши премиери, министър-председателя Лиз Тръс, принц Уилям и много други обществени фигури. С прокламация те ще отдадат почит на покойната кралица и ще дадат подкрепата и благословията си на новия монарх.

По-късно от балкона на двореца Сейнт Джеймс ще бъде прочетен този документ. За първи път ще проехтят думите: "Бог да пази краля!", а химнът ще прозвучи със същата фраза, а не както досега през последните десетилетия: "Бог да пази кралицата!". След това събитието ще бъде ознаменувано с топовни салюти. Текстът ще бъде прочетен и в Единбург, Белфаст и Кардиф - столиците на страните от Обединеното кралство.

"Вярвам, че когато Чарлз стане крал, ще му дадете същата подкрепа, която дадохте на мен" - с тези думи кралица Елизабет Втора се обърна към британците през февруари, когато се навършиха 70 години на трона и тя отбеляза своя платинен юбилей.

Днес и в следващите дни ще видим раждането на новия крал - вчера той произнесе първата си реч, а преди това беше и сред хората, скърбящи за майка му пред Бъкингамския дворец. Заедно с него е кралицата - консорт Камила. На 73 години, Чарлз Трети е прекарал живота си в подготовка за тази роля и сега той трябва да поеме жезъла.

Кулминацията, разбира се, ще бъде неговата коронация. Но подготовката ѝ може да отнеме месеци, дори година. Например, коронацията на Елизабет Втора е била година и 4 месеца след като е била обявена за кралица. Когато настъпи денят на коронацията - тя, както през последните 900 години - ще бъде в Уестминстърското абатство. Ще бъде извадена масивната златна корона на Свети Едуард, която тежи 2 килограма и 230 грама, за да бъде положена върху главата на краля само и единствено в този ден и след това отново да бъде прибрана в Тауър.



Промените след смъртта на кралицата ще са много и постепенно ще настъпват в много сфери. Ликът на Елизабет Втора, който е на британските лири - банкноти и монети, ще бъде заменен с този на крал Чарлз Трети, но това ще отнеме месеци и няма да стане веднага. Ще бъдат сменени униформите на военните и полицаите, пощенски кутии и марки, портретите на краля ще се появят навсякъде вместо тези на неговата майка, които бяха досега.

Междувременно британците са потънали в скръб за своята обичана кралица и това ще е така в следващите няколко дни. Само за седмица те се озоваха начало на страната си с две нови лица - това на министър-председателя Лиз Тръс и на краля Чарлз Трети, вместо Борис Джонсън и Елизабет Втора. И докато първата промяна беше очаквана, втората е болезнена за британците, които харесваха, одобряваха и уважаваха своята кралица.



Думите ѝ, отправяни във възходи и кризи, попадаха в сърцата им и поддържаха британския дух. Тя беше пример със своята отдаденост на нацията, със своята човечност и стил, а образът ѝ стана част от популярната култура и вероятно ще остане неизменна част от нея.

Четете още: Юрий Гагарин изяжда лимона от чая, а кралица Елизабет прави същото