Автор
Весела Георгиева

Зеленски към Путин: Седнете да поговорим, аз не хапя, нормален човек съм!

Владимир Путин отрече твърденията, че руските войници убиват цивилни и атакуват градове. Той обаче заяви, че украинските войници държат обикновени хора за заложници и крият военното оборудване в цивилни райони.

Руският лидер също така заяви, че неговата „специална военна операция“ върви съвсем по график, въпреки че войските му пропускат ключови цели и търпят сериозни поражения.

От своя страна пък президентът на Украйна, Володимир Зеленски, призова руския си колега да седне с него на масата за преговори по време на поредната си емоционална телевизионна изява.

Зеленски се обърна към Путин с думите: "Напусни нашата земя. Не искаш да си тръгнеш сега? Седни до мен на масата за преговори. Аз съм на разположение. Но не на 30 метра разстояние, както при Макрон или Шолц, аз съм твой съсед. Не е нужно да ме държиш на 30 метра. Аз не хапя. Аз съм нормален човек. Седни до мен и говори. От какво се страхуваш? Ние не заплашваме никого, не сме терористи, не заграбваме банки и чужди земи."

По-рано днес Путин нарече украинците „екстремисти и гангстери“, заявявайки, че украинската армия използва цивилни като „човешки щит“, приветства руските войници, наричайки ги герои, които се борят за спасяване на невинни животи.

Според наблюдатели Путин е разтревожен, защото сраженията се оказват по-тежки, отколкото руските командири са очаквали, а западните санкции са тежки и сериозни.

„Те искаха да ни унищожат. Те се провалиха. Минали сме през толкова много. И ако някой си мисли, че след като преодолеят всичко това, украинците ще бъдат уплашени, съкрушени или ще се предадат, те не знаят нищо за Украйна“, каза Зеленски и добави: „Ние ще възстановим всяка къща, всяка улица, всеки град и казваме на Русия: научете думата „репарации", заяви Зеленски.

View post on Instagram
 

„Ще ни платите за всичко, което сте направили срещу нашата държава, срещу всеки украинец, за всичко.“

Един от съветниците на Зеленски пък коментира, че украинската армия сега се готви да предприеме контраатаки срещу руските сили.

„Помощта за нас се увеличава с всяка минута, а силата на врага намалява с всяка минута. Ние не само се защитаваме, но и контраатакуваме“, каза съветникът в тв ефир.

View post on Instagram
 

От кабинета на президента Зеленски съобщиха, че вторият рунд на преговорите е приключил. Първият кръг от преговори в понеделник приключи без споразумение.

Според данни на американското разузнаване, все още е спорно кой владее небето над Украйна.

Според френския външен министър, най-лошото тепърва предстои. По всички личи, че Русия се готви за сериозна обсада на големите градове.

От руска страна няколко пъти заявиха, че техните военни пазят цивилното население и затова напредването е бавно.