Автор
Антония Дамянова

Жената на Дмитрий Песков в окото на лют скандал с видео от Гърция, на което троши чинии

Съпругата на прессекретаря и говорител на Кремъл – Дмитрий Песков, предизвика лют скандал в Русия, Украйна и Гърция. Причина за разбунените духове е видео, което самата тя публикува на профила си в Инстаграм.

Клипът показва как тя троши чинии по време на почивката си в страната, под мелодията на "Зорба гъркът". Чупенето на чинии в южната ни съседка е стара културна практика, която гърците изпълняват в таверните, докато танцуват сиртаки, вярвайки, че това ще им донесе щастие.

47-годишната Татяна Навка е родена в Украйна. Тя е бивша олимпийска фигуристка и бивш руски модел. От 2015 г. е съпруга на 54-годишния Дмитрий Песков, който към ден днешен работи като прессекретарят на руския лидер Владимир Путин. Песков е заместник-ръководител на администрацията му в Кремъл.

View post on Instagram
 


По информация в "Дейли Мейл" половинката му първо е била на почивка в Турция в град Ефес, а след това е отишла в гръцки курорт.

Заради взрива от негативни коментари и критики, изсипали се като "гръм от ясно небе" върху нея след публикацията ѝ в социалната мрежа, Навка бързо е премахнала видеото.


Повод за възмущението от страна на руски и украински критици е поведението, което не координира адекватно на изключително жестокият момент, когато в Украйна се води война, където цивилни, сред които и деца, биват убивани. Мнозина изразиха смущението си от факта, че съпругата на Дмитрий Песков се държи толкова непринудено в страна, която открито подкрепя Украйна и която Путин определя като "враждебна".

View post on Instagram
 

"Съпругата на висш държавен служител трябва да се държи по-скромно. Нейната позиция не предполага ли това? Тя е едва ли не първата дама на страната", се посочва в коментарите. Руски потребители пък яростно се възмущават как са я пуснали да влезе в Гърция – страна от ЕС и враг на Русия.

"В Украйна умират не само украински, но и руски мъже. Само си представете за момент как би се почувствала майката на мъртвото момче, когато види вашето видео. Синът ѝ прави Бог знае какво в Украйна, а тук виждаме руския истаблишмънт да чупи чинии, защото обичат да се забавляват“, гласи друга остра критика.

Преди това видео Татяна сподели лежерни снимки от Турция. Там тя се снима по прозрачна рокля на плажа, което също предизвика люти критики срещу нея.

View post on Instagram
 

А дали Дмитрий Песков е в компанията на съпругата си по време на почивката ѝ, не става ясно. Но вече цял свят знае, че руснаците са недоволни, че Татяна Навка е избрала за почивката си страни като Турция и Гърция, които подпомогат Украйна в борбата ѝ с Русия.

"Атина? Артемида? Афродита? Как мислите, коя визия ми отива повече?", пита съпругата на Дмитрий Песков в поста. "Това не е подходящият момент", "Засрамете се", "Нямате срам, всички сте убийци", "Как може да публикувате тези снимки", са само част от последвалите реакции под кадрите.

View post on Instagram
 


Самата Татяна не остана длъжна на нападките и с дълъг пост отговори на критикуващите я в сдържан тон с думите:

"Тези, които ме познават от дълго време знаят, че когато пътувам, обичам да научавам нещо ново и интересно", пише тя в страницата си в Инстаграм. "Идвайки в различни градове, се опитвам да се запозная с културата на региона, както съвременна, така и древната. Винаги се опитвам да споделям интересна информация с вас.

"Този път, намирайки се на брега на Егейско море от турския бряг, се потопих в културата на народите, които някога са обитавали този регион. А това са: лидийци, фригийци, спартанци, перси, македонци, римляни, византийци и гърци. Невероятно готино е, че на територията на една държава можете да се запознаете с културата, традициите и обичаите на различни народи", обяснява Навка и добавя послепис: "Често посещавам Турция както по работа, така и с цел туризъм. Искам да отбележа, че благодарение на руските туристи наблюдавам положителна тенденция в развитието. Както в обслужването, така и в опциите за свободното време. Става по-интересно, по-вкусно, по-разнообразно."

View post on Instagram
 


Според гръцкия икономист и публицист Теодор Алисандратос формално погледнато пребиваването на Татяна Навка в Гърция не е нарушение. Санкциите, които са наложени от ЕС на 17 март т. г. по отношение на Навка са финансови. Що се отнася до забрана тя да влиза в страните от общността, такава няма. „Време е да коригираме грешката“, призовава Алисандратос в Туитър.

Какво е вашето мнение? Одобрявате ли избора на Навка за почивка в Турция и Гърция?

Четете още: Джей Ло показа ТРИТЕ си сватбени рокли