Автор
Теодор Муховски

Жестока драма в Адана: Издирват учителка, затрупана заедно с децата ѝ

Земетресението в Турция и Сирия отне живота на хиляди хора. Под развалините продължават да вадят хора, за съжаление в повечето случаи те са загинали.

Баща на три деца, разказва как след приключване на първия трус дъщеря му решава да влезе в блока с трите му внучета, но последва вторичен трус и сградата се сгромолясва. Бащата е сломен от мъка, но въпреки това намира сили да попита репортерът на БНТ Айше Сали дали има нужда от храна или нещо друго.



Опечаленият мъж споделя, че дъщеря му е учителка, завършила е държавен университет в град Сивас. Живяла е 14 години в Германия, но се върнала, защото ѝ липсвало семейството. Нанесла се в блока, а той се срутва върху нея. Заедно с нея вътре са и трите ѝ деца, разказва съсипаният баща.
Историята е много драматична. След първият силен трус всички напуснали блока и излезли навън. Но на децата им станало студено и заедно с майка им се върнали, за да си вземат топли дрехи. Вътре ги заварил втори разрушителен трус и сградата рухнала върху тях.



Бащата все още се надява някой от тях да бъде изваден жив от отломките на блока.

Въпреки студената нощ много от близките на затрупаните се топлят на огъня и не губят надежда, че може да открият още живи хора, които спасителите да измъкнат.

Близки на затрупаните продължават да се молят, че все някой ще успее да оцелее и по команда на спасителите пазят тишина, да не би да се чуе нечий глас за помощ изпод развалините.



Продължава разчистването на останките от блока, като спасителите са стигнали до основите ѝ.
В цяла Адана мирише на дим, защото хиляди вече бездомни хора са запалили огън, за да се топлят на минусовите температури.

Дано да има още оцелели, остава да се помолим за тях!