Автор
Антония Дамянова

Осъдиха влюбена двойка в Иран заради това безобидно видео

Протестите в Иран, които избухнаха през септември миналата година заради бруталното убийство на 22-годишната Махса Амини, бързо прерастнаха в движение за правата и свободите на гражданите на ислямската република. Уви, без резултат. Смелото изразяване на недоволство сред хората от случилото се превърна протеста в едно от най-мащабните събития, белязали страната през десетилетията на режима, властващ от 1979 г. насам.

Припомняме, че младата жена бе арестувана от моралната полиция за неправилно и неподчинено на шариата носене на хиджаб. След задържането ѝ Махса изпадна в кома и почина, a смъртта отприщи началото на вълна от протести в цялата страна.


За да "смаже" гнева на иранския народ управляващите започнаха да издават тежки присъди на всеки, който се осмели да се възбонтува и стане част от “безредиците“. Сред "набелязаните" от държавата граждани се озова и една танцуваща млада двойка.

View post on Instagram
 


21-годишната Астиж Хакичи, определяща себе си като моден дизайнер, и 22-годишният ѝ годеник Амир Ахмади публикували видеоклип, който показва как влюбените танцуват на улицата до кулата Азади в Техеран.

Веднага след публикацията на видеото в акаунтите на Астиж и Амир в Инстаграм, където ги следват общо 2 млн. потребтели, младежите били арестувани и незабавно осъдени на общо 10 години и половина затвор. Били обвинени в „насърчаване на корупция и проституция, заговор срещу националната сигурност и пропаганда срещу властта“.

След ареста домът на момичето е бил претърсен. Властите забранили на влюбените използването на социалните мрежи за период от две години. Наложена им била и забрана да напускат Иран след изтичане на присъдата.

Четете още: 22-годишната иранка, за която цял свят говори: пребита до смърт от моралната полиция заради свален хиджаб