На 12 август 30 г. пр. Хр. последната египетската владетелка Клеопатра сама отнема живота си в мавзолей в Александрия. По време на своето царство, което продължава цели две десетилетия, Клеопатра се впуска в безмилостни борби за власт със своите братя и сестри, воюва с бъдещия римски император и сключва военни и страстни съюзи с Юлий Цезар и Марк Антоний. Последният фараон на Древен Египет е една от най-впечатляващите и съблазнителни фигури от древността и все още на бял свят излизат неизвестни факти за живота и смъртта й.

Вижте 10 изненадващи факта за легендарната царица на Египет:

1. Клеопатра всъщност не е египтянка

Въпреки че е родена в Египет, родословието на Клеопатра ни отвежда до Егейска Македония и Птолемей I Сотер, стратег на Александър Македонски и негов наместник в Египет. Това не се оказва пречка пред знаменитата царица и тя се облича с традиционните за местността костюми и първа от Династията на Птолемеите овладява египетския език.

2. Тя е зачената с кръвосмешение

Като повечето кралски фамилии, представителите на Династията на Птолемеите също често се омъжвали за свои роднини с цел да запазят чистотата на кръвната линия. Смята се, че родителите на Клеопатра дори са били брат и сестра. За да запази традицията, Клеопатра на свой ред също е била женена за свои братя.

3. Красотата не е било нейното най-силно оръжие

Римляните описват Клеопатра като невероятна изкусителка, чието единствено оръжие бил нейният сексапил. Истината е, че тя е била известна повече със своя интелект. Говорила е няколко езика и е разбирала от математика, философия и астрономия. Освен това не е била толкова красива, колкото се смяташе досега. Намерени са монети с нейния лик, от които се вижда, че е имала доста голям нос и остри черти.


4. Отговорна е за смъртта на три от своите братя и сестри


Първият й съпруг Птолемей XIII я изгонва от Египет, когато тя се опива да превземе трона. Тогава хитрата и амбициозна Клеопатра се съюзява с Юлий Цезар, връща си властта, а нейният брат потъва на дъното на река Нил. Великата царица е отговорна също и за екзекуцията на Арсиноя IV, тъй като я е смятала за своя сериозна съперница за трона.

5. Знаела как да направи първоначално добро впечатление


Вярвало се е, че Клеопатра е истинска богиня в човешки облик. Това не е учудващо, тъй като тя умело е използвала всякакви драматични сцени, за да впечатли бъдещите си съюзници. По време на първата й среша с Марк Антоний в Тарс, Клеопатра се появила на златен файтон, украсен с лилави плащове и сребърни весла. Антоний, който се смятал за превъплъщение на гръцкия бог Дионис, бил мигновено очарован от нея.

Четете още : Шокиращите смъртни случаи на звездите

6. По време на убийството на Цезар Клеопатра е живяла в Рим


За никого не е било тайна, че Клеопатра е била любовница на Юлий Цезар. Тя дори се появява в Рим с тяхното дете Цезарион, а всички са скандализирани, когато издига своя статуя от злато в центъра на Храма на Венера Генетрикс.

7. Клеопатра и Марк Антоний създават свой собствен бар


Връзката им е изградена върху взаимна изгода. Клеопатра търси подкрепа в лицето на Марк Антоний, за да се изкачи на трона, докато той търси достъп до богатството и ресурсите на Египет. Според древни източници те прекарали зимата на 41-40 г. пр. Хр. в Египет и дори формирали собствено алкохолно общество, известно като "Неподражаемите черни дробове".


8. Била е начело на военноморски флот

Клеопатра се омъжва за Марк Антоний, като двамата имат три общи деца. Съперникът на Антоний, Октавиан, го провъзгласява за предател, използвайки за целта изкусителна съблазнителка, а през 32 г. пр. Хр., Римският сенат обявява война на Клеопатра. Наред с флота на Антоний, Клеопатра лично води няколко десетки военни кораби. За съжаление не успяват да се мерят с флота на Октавиан и са принудени да се върнат в Египет.

9. Клеопатра вероятно не е починала от ухапване от змия

Известно е, че както Клеопатра, така и Марк Антоний сами отнемат живота си. Версията, която е позната до момента разкрива, че тя е примамила една пепелянка да я захапе за ръката. Оказва се обаче, че е по-вероятно да е поставила смъртоносна змийска отрова в един от своите гребени и това да е причинило смъртта й.

10. Филмът за Клеопатра от 1963 г. е един от най-високобюджетните филми за всички времена


Елизабет Тейлър е най-емблематичната актриса, влязла в ролята на Клеопатра. Филмът от 1963-а г. с нейно участие преминава през някои перипетии в сценария и заснемането му, затова в крайна сметка разходите по него възлизат на 44 милиона долара, като само костюмите, с които Тейлър е облечена в различните сцени, струват 200 000 долара. Ако вземем предвид инфлацията, то този филм остава един от най-високобюджетните в историята дори и до днес.