Влюбването си е трудна работа, особено когато сте имали не едно или две разочарования. Но истината е, че никой не е създаден, за да бъде вечно сам и рано или късно, колкото и да се дърпаме, пак се поддаваме на любовта. Но защо всъщност се страхуваме от това да изпитваме силни чувства към някого и дори да изгубим ума си по него? Какво лошо има в това и какви са опасностите от влюбването? Ще ви посочим 10 причини, заради които най-често ни е страх да полетим на крилете на любовта:

1.Не искаме да се чувстваме зависими

Кой обича да изглежда твърде раним и слаб? Истината е, че всеки от нас понякога се нуждае от помощ и затова е важно да има на кого да разчитаме. Никой не е безупречен и самодостатъчен.

2.Не можем да си представим, че ще бъдем само с един човек до края на живота си

Откъдето и да погледнем този въпрос, звучи малко плашещо. Идеята, че от този момент нататък ще прекарате остатъка от живота си с един човек, може да ви се струва дори задушаваща. Затова много хора не се поддават веднага на любовта, защото смятат, че някъде там ще има друга, може би по-добра опция.

3.Страхуваме се от стари грешки

Всеки човек се учи от миналото си и се старае да не допуска старите грешки, които са го направили нещастен. Разбираемо е, че не бихте искали да се чувствате прецакани и то по собствена вина, но никога не можете да бъдете напълно сигурни какво точно ще се случи. Въпреки това любовта е велико чувство, от което не трябва да се лишавате, само защото се страхувате от миналото.



4.Обичаме да прекарваме време насаме със себе си

Личното пространство е важно за всеки човек и никой не заслужава да бъде лишен от възможността да остава насаме със себе си. Има обаче една специална група хора, които обичат главно да бъдат сами. За тях компанията, дори на любим човек, е натоварваща и трябва да бъде някой наистина специален, за да не го усещат по този начин. Ако и вие сте от тях, ви призоваваме да напуснете зоната на комфорта, може и да ви хареса.

5.Плашим се от чуждите несполуки в любовта

Със сигурност сте виждали лоши примери около себе си и сте си казвали: „Не, това не може да се случи на мен, няма да го допусна.“ Но трябва да знаете, че всяка двойка е различна и никога не може да сте напълно убедени какви са отношенията между двама души, съдейки само от това, което виждате отстрани.

6.Страхуваме се, че ще изгубим контрол

Истината е, че любовта, но любовта и взима. Дава ни безброй невероятни емоции, но и често ни взима акъла. Да, това може да ни попречи в даден момент, но в крайна сметка емоциите между двама души са нещо велико и не си струва да се лишавате от тях, само заради единия разум. Не може да контролирате всичко в този живот.



7.Срещите ни се струват сложна наука

Няма защо да се лъжем, първите срещи, колкото са сладки и вълнуващи, толкова са и сложни и в повечето случаи усилията за комуникация и перфкетен външен вид не са оправдани. Колко пъти сте отивали на среща, която накрая се е ооказала пълен провал? Но това съвсем не бива да ви отказва, все пак това е начинът да срещнете любовта.

8.Притесняваме се, че ще изгубим идентичността си

Много хора сякаш се обезличават, когато започнат нова връзка. Сякаш другият човек става по-важен от нас и от самостоятелна личност се превръщаме просто в негова половинка. Истината е, че това няма да се случи, ако самите вие не го допуснете. Затова е важно да иамте ясно поставени граници и да преценявате правилно приоритетите си.



9.Не обичаме рисковете

Много от нас възприемат любовта като неоправдан риск. Намерили са златната среда и се чувстват щастливи сами със себе си, което по принцип е чудесно. Но докога човек може да бъде радостен сам? Понякога рискът си заслужава, а любовта е най-сладката опасност, в която можем да се впуснем.

10.Страхуваме се, че приятелите ще ни критикуват

Съвсем разбираемо е да се притеснявате за мнението на приятелите и роднините си за човека, в когото сте влюбени. Само че трябва да не забравяте, че винаги ще има някой, който да ви критикува и който да не одобрява избора ви. Никой не е перфектен, дори и човекът, когото идеализирате в момента. А колкото до приятелите – те трябва да бъдат до вас и да ви подкрепят във всяко отношение, независимо какъв избор сте направили.

Четете още: Уроци по любов от Мата Хари