10 ситуации, в които не трябва да се извинявате, колкото и да ви се иска

Има моменти, в които не е нужно да се извинявате, защото това би рефлектирало обратно върху самочувствие ви, колкото и да ви се иска да го направите. В следващите десет ситуации ще разгледаме как наложените социални норми на поведение и роли в обществото могат да поставят човек, който не се вписва в тях, в лоша светлина. Сигурни сме, че накрая ще оцените силно значението на думата „Извинявай“, а също и моментите, в които не трябва да я употребяваме.

1. Брачният ви статут и отношението към децата

Хората са склонни да заемат отбранителна позиция и да разясняват причините да не са обвързани и да нямат деца, дори и пред напълно непознати. Причината се корени в социалните стандарти и често, когато не се вписваме в тях, сме склонни да почувстваме вина за това.

Отношението ви към брака и децата е изцяло ваша работа и никой няма право да ви съди за решенията, които сте направили. Опитвайте се, вместо да заемате отбранителна позиция , да говорите за отношението ви открито и помислете как се чувствате, докато го правите. В тези моменти е важно да тренирате задържането на порива от извинение и несъмнено ще почувствате как това се отразява върху самочувствието ви.



2. Когато преследвате мечтите си

Чували сте завладяващите истории на много милионери и милиардери, които са започнали от нулата и никой не е смятал, че ще постигнат подобен успех. Всички те са вярвали в себе си и независимо дали са започнали бизнеса си в гаража или в детската си стая, това не ги е накарало да се откажат или разколебаят.

Много хора имат склонността да изпитат нуждата да се защитят, когато бизнесът им все още не е потръгнал и още по-лошо – когато някой им го каже в очите. Напълно погрешно е да извините действията или намеренията си в подобен разговор, мечтата трябва да бъде преследвана непоколебимо и да отстояваме своите житейски избори.
Никога не се извинявайте за това, че сте себе си! За това, че имате мнение и мечта и смятате да ги преследвате. Горещ пример за това е историята на Людовико Бонароти, заможен представител на елита и италианското правителство и неговият упорит син. Синът му бил абсолютната противоположност и проявявал интерес в глината и нейното обработване и въпреки заканата на баща му, че никое от децата му няма да изкарва прехраната си с ръчен труд, синът му не спира да преследва мечтата си. Можем само да бъдем благодарни за проявения му инат, защото иначе никой от нас нямаше да бъде свидетел на шедьовъра Статуята на Давид от Микеланджело.

3. Ако не се вписвате в очакванията на другите

Има моменти, в които предпочитаме да се извиним с цел да предотвратим конфликта в зародиш, поради това че сме постъпили по различен начин от очакваното. Запомнете, че да не се извините, защото сте постъпил по различен от очаквания начин е също вариант и то не е задължително да е лош. Напротив, това може да окаже силно положителен ефект върху вашето самочувствие. Когато не се извинявате за това, че не оправдавате нечии очаквания, това води до избягване на травмата от внушаване на вина или срам. Всички сме чували израза „Не искаш да направиш майка си тъжна, нали?“ и това може да окаже пагубен ефект върху нас, започвайки от малки деца да правим всичко заради другите, за да се чувстват добре. Този модел на поведение се пренася от родителите върху приятели и колеги, началници и шефове.

Същественото тук е да имаме повече самоуважение и да правим често неща и за себе си, за да се чувстваме пълноценни.

4. Незнанието

Много често хората заемат отбранителна позиция и са склонни да се оправдават, когато не знаят нещо. Но истината е, че най-естествената реакция е да не се притесняваш от това, че не си наясно с някой факт (е, ако не си наясно за коронавируса си е притеснително, но това е друга тема). Напълно нормално е да признаете, че не знаете. Хората, които твърдят че са чели много и знаят всичко, изглеждат нелепо.

Прост пример за нашите непръкаснати извинения при незнание е недоброто владеене на чужд език. Желанието да обясняваме непрекъснато, че „не ни е много силен английският“ не ни поставя в добра светлина. Нека сме наясно, че ученето на език е нещо много трудно и отнема време и изисква определен тип умения. Затова не е срамно, че английският ви не е перфектен. Доказано е, че ако се отпуснете и общувате с хора на чужд език, които не ви поправят при всяка грешка, слухоохотливостта ви ще се отприщи.

5. Ако казвате неудобната истина

Някои хора предпочитат да бъдат учтиви, отколкото да кажат истината, англичаните дори имат поговорка за това. От друга страна е важно да бъдем директни, да казваме това, което мислим без да се притесняваме от реакцията на другите. Е, има и деликатни ситуации, когато ако кажеш, че една дреха прави приятелката ти дебела и след това се извиниш, е жизненоважно да обясниш защо го правиш. Тук трябва да бъдем внимателни и да кажем, че не се извиняваме за това, че сме казали истината, а поради факта, че това наранява другия. Не изпадайте в обяснителни режими, защото така може да си навредите още повече. Бъдете искрени и внимателни и следете за реакцията на човека срещу вас.

6. Емоционалните ни състояния

Тази черта е по-характерна за нежния пол и нека признаем, жените често се извиняват за емоциите си, смятайки че са наранили някого с отношението и реакциите си.
Маделин Бъри, писателка от Ню Йорк, решила да проведе експеримент и да спре да се извинява за една седмица, относно настроенията и реакциите си. Това било нелека задача за нея и тя се уловила, че се извинява по инерция и използва това като пълнител. Естествено това я кара да се замисли какво наистина иска да каже на хората и стига до извода, че всичко се променя, когато си искрен. Хората стават много по- кооперативни и подхождат с разбиране.



7. Ако ви трябва помощ

Широко възприета е идеята е, че започването на изречението с „извинявам се“ е пример за учтивост. Все пак не във всяка ситуация е необходимо да проявяваме тази форма на учтивост, като например когато искате информация. Следващият път се опитайте да кажете „Удобно ли е да“. Ето и един трик за тези, които не спират да се извиняват и са го превърнали в лош навик, опитайте се да замените „извинявай“ със „благодаря“. Бъдете сигурни, че на никого не прави добро впечатление, когато се извинявате за всяко нещо, което правите и повечето нормални хора, ще ви помолят да спрете.

8. За грешките на другите

Чувствате се неудобно, когато някой не може да се справи с нещо и моментално трябва да реагирате с извинение? Не не се извинявайте на доставчика, че не може да открие адреса ви, та това е неговата работа. Преди да тръгнете да се извинявате, първо си задайте въпроса: „Направил ли съм нещо лошо“? Разберете причината да искате да се извините и бъдете подготвени следващия път да обясните позицията си, вместо да се извинявате за грешките на другите.

9. За миналото си

Клишето е двойките да се обвиняват един друг за миналото, което са имали. И ако започнем да се обясняваме за миналото си и да изпитваме неудобство от моменти и случки, станали много преди връзката ни, то трябва веднага да ни светне лампичката, защото явно страдаме от нещо недоизживяно и за нещо, което не сме си простили. Налага се да поработим върху това. Неминуемо всеки има моменти от живота си, с които не се гордее и иска да забрави. Проблемът е, че те са част от нас и ние не може да направим нищо по въпроса. Решението е едновременно лесно и трудно: простете си наистина и желанието да се извинявате ще остане в миналото.

10. За нежеланието да комуникираме

Не забравяйте: Силата на извинението важи, само когато го използваме в правилните ситуации. Грешно е да се извиняваме на хората, защото не искаме да си комуникираме с тях, мислейки че така ще ги нараним по-малко. Напротив, по този начин вие заявявате някакви ваши спотаени грешки в подхода си към другия, което не е правилно и справедливо към самите вас. Когато сте в трудна връзка, е възможно да се чувствате гузно да я прекратите, заради това че не ви е приятна комуникацията с партньора ви. Погледнете на ситуацията от друг ъгъл, подходете хладнокръвно, не изпитвайте чувства на вина или егоизъм. Вие сте самостоятелен индивид и имате право да вземете най-правилните решения за вас и да ги обясните на другия без да се извинявате!

В коментарите отдолу може да напишете и вашите предложения към тази класация. А вие за какво се извинявате най-често?

Четете още: Заради карантината: Жените в света изнасилвани, бити и тормозени