Всички проучвания, проведени през годините на тази тема, потвърждават едно – благополучието не ни се дава цялото наведнъж. То се съставя ден след ден от малки, но важни детайли.

Да правиш подаръци на другите и на себе си. Да променяш гледната си точка, за да видиш събитията в нова перспектива. Да проявяваш благодарност. Да се наспиваш добре. Да не забравяш да се усмихваш… Едва ли мислим точно за това, когато става дума за щастие. И все пак можем да се почувстваме по-добре, променяйки някои свои представи и навици.

Основното условие на щастието не е да притежаваш някакви определени блага, а да имаш стил на живот, в който да се съчетават грижа за себе си и откритост към другите. Добрата новина е, че никога не е късно да последвате този стил.

1. Спортувайте

Говорейки за щастие, ние най-често се замисляме за собствените си чувства и начина си на мислене. Но най-добрата стимулация на щастието е физическата активност. Дали не е дошло време за разходка? Пеша, тичешком, с колело… Заемете се с градинарство, поритайте топка, поиграйте федербал, потанцувайте.

Упражненията ще ви позволят да се почувствате във форма, да се предпазите от депресия и стрес и да подобрите както физическите си, така и умствените си показатели. Намерете си занимание, което да ви харесва и да отговаря на формата ви. И не се ограничавайте само с ходене на фитнес – излизайте навън!

2. Спете

А сега, след физическото напрежение и преди преминаване към нещо друго, поспете. Онези, които посвещават на съня 6-8 часа на ден се чувстват по-добре от онези, които спят по по-малко от 6 или повече от 9 часа. Хората, които спят „оптимално“ по-рядко имат симптоми на депресия, те по-бързо се сближават с околните и установяват по-тесен контакт със собственото си битие.

3. Усмихвайте се

Колко пъти на ден се усмихвате? Не чакайте повод за усмивка. Учените наскоро потвърдиха това, което Дарвин е предполагал още през XIX век: когато демонстрираме емоциите си, ние ги засилваме – независимо дали се мръщим или повдигаме ъглите на устата. При усмивка се активират лицеви мускули, които изпращат в мозъка сигнал за отделяне на ендорфини – „хормони на щастието“. Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи се чувствате!

4. Бъдете на линия

Поддържайте връзка с други хора – роднини, приятели, колеги, съседи. Тези връзки са крайъгълният камък на живота ви, влагайте по нещо от себе си в тях всеки ден и ги обогатявайте. Една от отличителните особености на човешкото същество е нуждата от принадлежност. Удовлетворяването на тази потребност ни изпълва с позитивни емоции, докато дългите периоди на самота могат да ни потиснат.

Отношенията с хора – особено близките и приятелски – са чудесни индикатори за щастие. Добрата система за социална подкрепа укрепва имунната система, забавя разрушаването на мозъка с възрастта и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

5. Живейте тук и сега

Съсредоточете се на заобикалящия ви свят и на усещанията си. Осъзнайте какви необикновени неща срещате. Ценете красотата, когато попаднете на такава. Наслаждавайте се на мига, обръщайки внимание на всяко чувство – допир, зрение, слух, обоняние. Разтегляйте момента, задълбавайки в това усещане, колкото и просто да е то – тръпчивият вкус на виното на езика ви, меката козина на котката под ръката ви, вечно новият цвят на небето. Онези, които искат нещо повече, могат да се запишат на курсове по медитация за пълно осъзнаване.

6. Изразявайте благодарност

Когато си лягате да спите, помислете си за три момента от изминалия ден, за които се чувствате признателни. Няма значение дали става дума за дреболия или за нещо жизнено важно. Запитайте се за всяко от тях в какво се изразява благодарността ви. Благодарете на колегата, който ви е помогнал днес, или му пратете имейл. Изразяването на благодарност е един от най-ефективните начини да се прави добро.

7. Продължавайте да учите

Какви нови умения сте придобили наскоро? Независимо дали се учите по книга, по видео или по лекция, дали се връщате към свое старо хоби или започвате нещо съвсем ново, това ще повиши вашата увереност в себе си и задоволството ви от живота.

8. Развивайте силните си страни

Това усещане на себе си, което имаме дълбоко в своята душа, е нашата сила. Откъде се взима то? Замислете се за малко. С какво се гордеете наистина? Един от най-сигурните начини за личностно и професионално израстване е да знаеш силните си страни и талантите си, да ги използваш и развиваш. Положителните ефекти от това развитие ще бъдат дългосрочни и ще ви помогнат при депресия.

9. Сменяйте перспективата


За вас чашата наполовина празна или наполовина пълна е? Дали гледате положителните аспекти на живота си или посочвате нещата, които не вървят добре? Събитията рядко са напълно „бели или черни“, но в повечето случаи е по-полезно да разглеждате полизитивните им страни.

Ето и едно просто упражнение – ако ви се е случило нещо неприятно, постарайте се да намерите нещо хубаво в ситуацията (дори ако ви се стори изкуствено), разглеждайки я така, все едно тя не ви засяга. Да погледнеш на всичко отстрани винаги помага!

10. Приемайте живота

Благотворността на приемането вече е доказана научно. Никой не е съвършен и има голям шанс и вие да не приемате у себе си (или у другите) някои специфични черти или действия. Понякога това неприемане граничи с мания. При това обаче ожесточеното отношение към собствените ви слабости няма да ви помогне, даже напротив. Ако се научите да се приемате и да си прощавате, ще станете по-гъвкави, устойчиви и доволни от живота. Това ще ви позволи да сте по-толерантни и към другите.

11. Намирайте време за себе си

Проучванията показват, че ние се чувстваме щастливи, когато усещаме, че сами се разпореждаме с времето си. Един от начините да го постигнете е да посвещавате част от времето си на себе си всеки ден, по малко. В такива моменти правете това, което ви хрумне – разхождайте се, почивайте си на терасата с чаша кафе, четете вестник, слушайте музика… Най-важното е да останете за малко насаме със себе си.

12. Раздавайте се

Направете нещо, от което няма да имате никаква полза. Кажете няколко добри думи на приятел или непознат. Присъединете се към някоя организация за подкрепа и взаимопомощ. Проучванията показват, че щедростта и добрината стимулират онези зони от мозъка, които са отговорни за отделянето на ендорфини. Раздавайки времето и вниманието си, ние не само се възнаграждаваме хормонално, но и изграждаме междучовешки връзки. А доверието е ключът към това да живееш в мир със себе си и с околните.

За автора:
Илона Бонивел е психолог, ръководител на международни програми по позитивна психология, автор на няколко книги.

Четете още: Наръчник за щастие