140 години затвор грозят Харви Уайнстийн - сексуалният хищник, за когото Холивуд знаеше, но си мълча 30 години?!

През последната година свикнахме да се будим с новини за поредната звезда, станала жертва на сексуално насилие. Най-големият злодей, разбира се, си остава Харви Уайнстийн. Пореден удар върху вече и без това смазаното достойнство на холивудския магнат дойде с поредните обвинения срещу него.

Продуцента, който вече излежава присъда в затвор в щата Ню Йорк, е обвинен от прокоратурата на Лос Анджелис в изнасилване на две жени и в упражняване на сексуален тормоз срещу още три в периода между 2004 - 2013 г. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 140 години затвор или до живот.

В края на февруари, тази година, съдебни заседатели признаха Уайнстийн за виновен за извършването на сексуален акт над две жени против волята им. В същото време бе признат за невинен по два случая на изнасилване, за които го грозеше доживотен затвор. В края на краищата през март продуцентът бе осъден в Ню Йорк на 23 години затвор по обвинение в сексуално насилие.


Присъдата му бе приета като победа за движението #МеТоо. 90 са жените, които до момента са отправили обвинения срещу него.

Имайки предвид факта, че Уайнстийн винаги е отхвърлял обвиненията в насилствен секс, очаква се същото да се случи и с тези. Представители на Харви Уайнстийн още не са коментирали новите обвинения. "Благодарна съм на първите жени, които съобщиха за такива престъпления и чийто кураж даде сила на други да проговорят“, сподели окръжният прокурор Джаки Ласи. „Желанието на тези допълнителни жертви да свидетелстват срещу влиятелния преди човек ни дават допълнителни доказателства за изграждане на силно наказателно дело".

Припомняме, че вълната от публикации за сексуалния тормоз, оказван от него, започна след разследване, публикувано в „Ню Йорк Таймс“ на 5 октомври, 2017 г. Обвиненията се базираха на свидетелства за сексуални посегателства върху две холивудски актриси - Ашли Джъд и Роуз Макгоуън, както и върху множество асистентки, модели и млади момичета.


Заради разразилия се медиен скандал, Уайнстийн бе незабавно отстранен от борда на директорите на компанията „Уайнстийн“.

Някои от жените похотливият продуцент примамвал „да му правят масаж“, други призовавал да го гледат как се къпе, а трети натискал открито да споделят интимностите му. Има свидетелства за опипване на гърди по време на уж официална среща и за това, че продуцентът е платил на най-малко осем жени, за да оттеглят оплакванията си за сексуални посегателства от съда. Но голяма част от свидетелствата срещу Уайнстийн, цитирани от „Ню Йорк Таймс“, са от хора, пожелали анонимност.

Затова и неизбежен става въпросът колко от големите актриси са „минали през леглото му“, но мълчат за цената, която са платили за участието в продукции на неговите компании?


И докато една част възмутено сочеха с пръст Харви Уайнстийн, други, сред които Дона Карън, Лана дел Рей, Катрин Деньов, Жулиет Бинош, Джуди Денч, открито го защитиха, задавайки въпрос към обвинителките къде бяха те досега, че си мълчаха толкова години...

С все по-нарастващия брой обвинения срещу Уайнстийн обаче, сякаш защитата вдига ръце, отстъпвайки крачка назад пред справедливостта и грозната истина за мъжете с авторитет и моралната деградация, до която може да доведе безграничната власт и влияние.

Всъщност именно това и е големият проблем, който попада във фокуса на западните медии в случая. Оказва се, че за сексуалните „подвизи“ на продуцента се е знаело в средите от години, но досега никой не е желаел открито да говори по въпроса. Това задкулисие хвърля огромна, мрачна сянка над начина, по който се случва бизнесът в Холивуд. А ако никой не е бил „изненадан“, че Уайнстийн е в центъра на сексуален скандал, защо за това се мълчеше вече почти 30 години?

Защо жените не желаеха да говорят, вероятно е донякъде обяснимо – продуцентът винаги е бил в позицията на силния, на човека с парите и властта, на онзи, с когото задължително трябва да се съобразиш, ако желаеш изобщо да имаш работа в Холивуд. Остава обаче въпросът - защо толкова много мъже, близки до Уайнстийн, които прекрасно са знаели за неговите „слабости“, са се правели на ударени и са си мълчали... Как така изведнъж Холивуд реши да реагира сега, десетилетия по-късно?

От прокуратурата в Лос Анджелис вече е задействана процедура за прехвърлянето на продуцента в града, където да бъде съден...

Четете още: Радина Червенова пише роман, разказва всичко за живота си след пророчески сън