Автор
Веселина Пунева

3 идеи как да добавиш “пътуване” в графика

Казват, че човек е човек, когато пътува и ние сме напълно съгласни с това. Под “ние” имам предвид редакторите на woman.bg, които използват всеки възможен свободен уикенд, за да отидат някъде. Планираме ваканции, потегляме на непредвидени такива и постоянно си разказваме коя къде е била и какво е видяла. На едно мнение сме, че няма нищо по-полезно от това човек да пътува, да открива нови места, да се запознава с нови хора и да трупа спомени, а не вещи.

В психологията също се отделя внимание на поведението на човека, когато пътува. Има доста изследвания по въпроса и е доказано, че поведението ни се променя, когато попаднем на ново и непознато място, а понякога се променяме и самите ние, при това завинаги.

Пътуването е може би едно от малкото занимания, на които се отдава почти цялото човечество. В почти всяка култура то се приема като нещо положително, обогатяващо и вълнуващо. Пътуването е полезно, защото те изважда от рутината, в която плува всекидневието ти и дава на мозъка ти нова информация за преработване. Кара те да мислиш за това откъде да минеш, опознаваш места и маршрути, понякога нови правила и обичаи. Това подобрява когнитивната ти гъвкавост, учиш нови неща и отключваш креативния си потенциал, който може да избухне в порой от идеи, когато се прибереш.

Освен това срещата с нови хора и култури ни прави по-гъвкави и толерантни, тренира ни как да реагираме в непознати ситуации, учим се да съчувстваме, а това определено е полезно в разрешаването на междуличностни проблеми. Започваме да ценим по-простите неща в живота, намаляваме стреса и се дистанцираме, при това физически, от нещата, които ни напрягат. Сменяме ритъма, съсредоточаваме се върху собсвеното си развитие и така ставаме по-добри както за себе си, така и за околните. Да не говорим, че трупаме спомени от красиви гледки, които след това можем да ползваме при медитация.



Затова, ако можеш да пътуваш, прави го колкото се може по-често. Не е важна дестинацията, а пътуването до нея - малките спирки, кафето на бензиностанцията, снимките, които спираш да направиш, малките случки, които събрани заедно, правят голямото преживяване. Ето и няколко идеи от Shell как да вмъкнеш приключенията в графика си.

1. За работните пчелички: Бъди промяната, вдъхнови колегите и премести офиса в планината, на морето, където и да е. Както казах, ние правим това при всяка, дори леко подала се, възможност - слагаме лаптопите в раниците, качваме се в колата и заминаваме. Направи го и ти. Ако твоите колеги не се съгласят, пиши на нас. Чакаме те на Shell на Цариградско.

2. За най, ама най-заетите: Поне смени маршрута до работа. Мини по дългия път, слез на предишната спирка на метрото, автобуса, трамвая или каквото ползваш, и се поразходи. Кой знае, може да откриеш нещо ново и интересно по пътя. Ние го направихме и така открихме новото магазинче за ръчни бонбони. През ден Роси носи от тях в офиса и всички са доволни.

3. За семейните: направи още един меден месец. Наскоро наш колега се ожени и отиде за уикенда до морето. Това ни наведе на мисълта, че не е чак толкова трудно да запазиш няколко дни на приятно място, дори да не са чак 30, и да им сложиш заглавие “меден месец”.

Предизвикваме те да опиташ поне една от трите ни идеи и да ни разкажеш какво е станало с хаштаг #обичайпътуването.

(в материала има продуктово позициониране)