Автор
Христина Кирилова

3 типа жени, които са магнит за насилниците

За съжаление домашното насилие винаги е било актуална тема, а покрай изолацията, която настъпи заради разпространението на коронавируса, много жени намериха пострадаха още повече от безпощадната ръка на любимия си. Защо обаче се случва така и кои жени най-често заживяват с насилници? Дали тези мъже не избират определен тип представители на противоположния пол с точно определени черти в характера? Оказа се, че да. Според някои психолози има 3 типа жени, които привличат насилника, ето кои са те:



Спасителката

Това е дамата, която е готова да жертва всичко, за да направи света едно по-добро място. За нея е изключително важно да бъде полезна и да подаде ръка на някого. Тя е готова да жертва и себе си в името на нещо и вярва, че любовта е възможна, само ако се правят компромиси в името на партньора. Обикновено такива жени са израснали в семейство, в което е било наложително да се грижат за някого. Често това означава да са имали баща алкохолик или роднина с тежко заболяване. За нея е важно да бъде спасителка и несъзнателно избира за партньори мъже с тежък характер и зависимости, заради които се нуждаят от помощ. Много рядко такава жена е успяла наистина да помогне на мъжа до себе си, повечето са неспасяем случай. Дами, не сте длъжни да спасявате, когото и да било!

Жертвата


Основната цел в живота на тази дама е да привлича вниманието към себе си. Много държи да изглежда ранима, крехка и да предизвиква съчувствие, защо не дори и печал. Често такива дами са идеална плячка за токсичните мъже, които имат навика да вдигат ръка на по-слабите. Любопитен факт е, че тя няма нищо против да бъде нещастна, всъщност това даже ѝ харесва. Иска всички да знаят колко е труден пътят, по който е избрала да върви и да получава подкрепа, защото с нищо не е заслужила нападките на своя насилник. Истината е обаче, че сама си го е избрала. Тя дори неволно сама предизвиква скандали, които да завършат с шамар.



Героинята

Тази жена си умира да преодолява всякакви трудности и липсата на пречки в живота искрено я дразни. Тя смята, че в живота трябва да има сурова борба, а любовта да бъде изстрадана, заради което често попада в ръцете на мъжа насилник. Тази жена е убедена, че семейното щастие трябва да е извоювано с цената на много трудности. Стабилните и спокойни отношения са твърде скучни и лесни за нея. Колкото повече страдание ѝ е причинила дадена връзка – толкова по-щастлива ще е тя. Ето защо „героинята“ не излиза от омагьосания кръг на манипулацията, насилието и нещастието.



Четете още: Жената до Милен Цветков: Никога няма да забравя онзи поглед на сбогуване