Автор
Десислава Недева

5 начина да превърнете 2021-ва във вашата най-щастлива година

2020-та година не премина така, както си я представяхме, нали? Ако знаехме какво ни очаква, дали щяхме с трепет да стоим до 24:00 часа на 31-ви декември 2019-та и тържествено да я приветстваме с весел звън на пълни чаши с шампанско? Но въпреки голямото разочарование и премеждията, през които преминаваме в момента, не трябва да пренебрегваме факта, че 2020-та ни предаде много ценни житейски уроци и ни предостави възможности да израснем като личности. Тя ни помогна да бъдем по-осъзнати и по-духовни същества и не трябва никога да забравяме този факт.

Днес ще представим на вашето внимание 5 съвета за това как да привлечем късмета през новата 2021-ва година и какво трябва да направим, за да бъдем щастливи и удовлетворени от себе си и живота, който сме избрали да водим.

1. Правете по-малко предположения

Със сигурност не сме били само ние тези, които са смятали, че ще изживеят невероятни срещи и възможности за израстване през 2020-та година. Според психолозите навикът да правим различни предположения за това как ще се развият обстоятелствата в нашия живот, не винаги е полезно занимание. Вместо това, заложете на друга тактика. Имайте надежда, но не рисувайте сценарии за бъдещето. Когато носим вярата в душите си, ние полагаме основите на оптимизма, който е толкова необходим за спокойствието на умовете ни. Както трябва да се надяваме, че ще преминем възможно най-невредими през ужаса на пандемията, така трябва да подходим и към събитията през идната година. Изключително важно е, освен позитивната нагласа, да проявим и гъвкавост в начина си на мислене. Защото никой няма контрол над това, което ще се случи утре, затова трябва винаги да сме готови да се приспособяваме към новите условия, в които биваме поставени.



2. Не очаквайте нищо

Психолозите винаги съветват да се фокусираме само върху ситуациите, над които имаме контрол. Но най-важното е да бъдем проактивни в хода на събитията, през които преминаваме. Целта е не толкова да коригираме очакванията си в движение, колкото да се научим да приемем нещата такива, каквито са, след което да решим какво можем да направим по въпроса. Винаги имаме право на избор от поне три алтернативи. Едната е да бъдем гневни и нещастни, че светът не е такъв, какъвто сме си представяли, че ще бъде. Втората е да сложим живота си на пауза и да изчакаме бурята да отмине и третата е да продължим да се движим напред, да предприемем различни действия и да видим как можем да се възползваме максимално от новосъздалата се обстановка. Ключът към успеха се крие в своевременното коригиране на целите ни, които трябва да бъдат в рамките на потенциалните ограничения, които ни биват наложени. Фокусирайте се върху нещата, над които можете да окажете своето въздействие. Съсредоточете се върху усвояването на нови умения и изцяло върху личностното си развитите.



3. Фокусирайте се върху нещата, над които имате контрол

Според специалистите, трябва да престанем да си представяме нещата такива, каквито трябва да бъдат според нашите разбирания, а да ги приемем такива, каквито са. Тази промяна в мисленето най-вече ще ни помогне да дадем най-доброто от себе си, за да продължим напред, въпреки предизвикателствата и ограниченията, които трябва да преодоляваме ежедневно, вместо да страдаме по изгубените си възможности. Повечето хора имат склонността да прекарват прекалено много време в тревога за неща, над които нямат никакво въздействие. Никой не знае до кога ще продължи пандемията, дали ще се открие ефикасна ваксина и какво ще се случи със световната икономика. Много по-разумно е да пестим енергията си и да се фокусираме върху тези аспекти от живота, над които имаме известен контрол. Единият сценарий включва непрестанно мислене за нещата, които са отишли по дяволите, другият насочва вниманието ни към всички онези възможности, от които можем да се възползваме в момента. Винаги има такива, само трябва да се огледате и ще ги откриете.



4. Поставете ясни цели пред себе си

Да, продължавайте да си поставяте цели, които да следвате. Естествено, нека те бъдат достатъчно реалистични и обвързани с новата ситуация, в която живеем в момента. Едва ли бихте могли да направите околосветско пътешествие точно сега, нали? Разделете своите задачи, които сте определили за близкото бъдеще на две групи. Нека едната група бъде съставена от постижими цели – това са неща, които са съобразени с настоящите рестрикции, например онлайн обучение, развиване на нашите хобита, ремонт по къщата, реализиране на креативни проекти, кандидатстване за повишение. Другата група могат да бъдат пожелателни, например да се включите в състезание по триатлон, да пътувате из страната за различни арт мероприятия или лично вие да водите онлайн workshop. Винаги, когато си поставяте цели за бъдещето, е изключително важно да вземете под внимание опита, който имате до момента. Помислете си какво ново сте научили през последната година от вашия живот. Сега разсъждавайте над следните въпроси: Какво още искате да постигнете, за да се чувствате удовлетворени? От какво трябва да се освободите, за да бъдете по-успешни личности? Когато си отговорите на тези въпроси, ще имате много по-ясна представа за това, как бихте искали да изглежда живота ви. Тогава много по-лесно ще можете да определите целите, които да следвате. Това в никакъв случай не означава, че трябва сами да се ограничавате, просто трябва да бъдете внимателни, да приемете обстоятелствата, в които можете да се развивате и ще видите колко велики неща могат да бъдат постигнати в рамките на новата реалност, в която ни се налага да съществуваме.



5. Не забравяйте приятелите си

Според психолозите най-щастливи са хората, които са успели да култивират чувство на благодарност към заобикалящата ги среда, което никой на този свят не може да им го отнеме. Най-удовлетворените от живота си хора са тези, които могат да оценят всяко едно нещо, което притежават и на което могат да се порадват във всеки един момент. Психическата ни устойчивост зависи пряко от нашето физическо здраве, така че да се грижим за тялото си, да се храним здравословни и да спортуваме активно е постижима и необходима цел, която да си поставим за новата 2021-ва година. Хората, с които общуване, представляват съществена част от умственото ни благосъстояние. Връзките имат огромно значение в нашия живот, затова нека се погрижим да бъдат истински и полезни за нашето здраве.

Вероятно няма нужда да ви напомням, че не е необходимо да чакате до 31-ви декември, за да започнете да работите върху себе си и своето самоусъвършенстване. Може да направите промяната в живота си точно сега, само трябва да го решите и да го искате със сърцето си. Тогава няма сила на земята, която да ви попречи да осъществите мечтите си и да бъдете щастливият човек, в който винаги сте мечтали да се превърнете някой ден. Нека този ден бъде днес.

Четете още: Вижте на кой персонаж от „Приятели“ приличате според вашата зодия