5 техники, с които да защитите границите на вътрешния си комфорт

Всяка жена поне веднъж се е озовала в конфликтна ситуация, в която се оказва лесна мишена на чуждия интерес, вместо да защити границите на личния си комфорт.

Като начало е важно да разберете, че агресорите и манипулаторите често използват само два трика, за да ви убедят да правите това, което е от полза за тях.

Първата техника е техниката на малките стъпки. Става дума за това да ви убеждавам малко по малко, от най-малкия и дребен детайл до най-значимия такъв. Съгласявате се да изпълните на пръв поглед уж безобидна услуга, а след това потъвате в работа до шия. Каквото и да ви кажат, не се заблуждавайте – това е планирано от самото начало.

Втората техника е техниката на тук и сега. Отсрещната страна ви кара да се чувствате длъжни, че точно сега е моментът. Така ви се представят даден проблем, сякаш е толкова спешен, че едва ли не животът ви е заложен на карта. При подобни случаи често се използват емоционални заплахи, натиск и обиди, но можете да се предпазите от всичко това, като имате стабилно самочувствие и знаете някои прости трикове за бърз и успешен отпор.

Руският психолог Алиса Левпетровска, автор на книгата „Просто обичай себе си“, споделя с читателите на WDay.ru своите пет ефективни метода, които помагат да защитим границите на личното си достойнство от натрапчиви и зли манипулатори:

Откъснете се от конфликта с техниката „Не съм аз“.

Първото нещо, което пречи на жената да отстоява себе си, са емоциите. Веднага щом почувствате съжаление, негодувание или страх, кажете си: „Това не съм аз“. След тези вълшебни думи със сигурност ще почувствате, че подобни негативни емоциите отслабват или напълно изчезват. Простичката фраза „това не съм аз“ помага да си напомните, че вие не сте вашия страх, не сте вашия гняв, не сте вашето негодувание – вие сте над него.

Дайте си време да се подготвите за отговора си.

Ако чувствате, че границите на емоционалния ви комфорт се поддават на натиск, но не знаете как да реагирате, отделете си време. Кажете на събеседника: „ще обсъдим това по-късно“ или „трябва да се отдалеча“. Първо, ще имате време да разберете чувствата си и да намерите думи за отговор. Второ, оттеглянето за няколко минути ще ви даде възможност да успокоите надигащия се у вас гняв и така да избегнете комуникацията с повишени тонове вследствие на емоционалния стрес. Най-важното е, не забравяйте да се върнете с правилния отговор.

Отговорете учтиво, откажете тактично.

Никой не принуждава жената да бъде груба, когато клони към отхвърляне. Вместо „не“, винаги можете да кажете нещо от рода на „това не ме устройва, съжалявам“. Между другото, да поискаш прошка за отказ не е слабост, а учтивост. Също така не забравяйте, че страхът да бъдете отхвърлени или унижени поради несъгласие е просто страх. В действителност за отказа ще бъдете оценени дори повече от преди.

Познайте себе си и своите граници чрез практиката на провал

Когато една жена рядко казва „Не“, границите ѝ стават прозрачни и незабележими. Понякога самият човек не разбира къде е границата между „възможно“ и „невъзможно“, защото само като откажеш нещо, можеш да разбереш какво харесваш и какво не. Парадоксално, но добрият съвет е следният: отказвайте възможно най-често и ще забележите колко приятно е понякога да се съгласите.

Включете харизмата

Анатомията на харизмата е съставена от две части: вътрешна (отнасяща се до начина, по който възприемаме себе си) и външна (отнасящ се до това как нашите възприятия и самооценка рефлектират върху начина, по който другите ни възприемат отвън). За да бъдат и двете части „силни“, вътрешният ви глас трябва да стане командир, водач и помощник. Следвайте интересите си и правете само това, което сметнете за добре. Когато гласът ви стане по-силен, ще разберете колко лесно е да се противопоставите на мнението на другите. И колко лесно е да спечелиш хората на своя страна.

Четете още: Можем ли сбъднем всяка своя мечта, дори и най-смелата? С тези ритуали - да!