Автор
Woman.bg

5 типа енергийни вампири: Как да ги разпознаем

Имали ли сте усещането, че след среща с определен човек се чувствате изпити и омаломощени. Тонусът и настроението ви са спаднали до минимум, а вие сте на пределите на силите си. Ако сте изпитвали подобно чувство, съществува голяма вероятност да сте станали жертва на енергиен вампир.

Всъщност те са навсякъде. Изглеждат обикновени и, на пръв поглед, добронамерени, докато в същото време онова, което се крие в тяхната същност, е истински хищник. Хищници, които се хранят от енергията на другите. Той иска не кръвта ви, а емоционалната ви сила и жизненост.

Как да ги разпознаете? Експертите определят 5 типа енергийни вампири. Всеки един от тях е токсичен за вашето здраве и живее, за да изсмуква енергията ви:

1. Нарцистичната личност

Той си мисли, че винаги е в центъра на вниманието. Този тип личности са непоправими егоцентрици, жадни за внимание. Надменни са и арогантни. Имат нужда от хора, които да им се подчиняват и възхищават. В началото създават впечатлението, че са умни и обичливи, но почувстват ли интелектуалния си авторитет разклатен, виждате истинското им лице. Не подбират средства, за да наложат собственото си мнение. Не се съобразяват с другите. За тях това, което мислят и говорят, винаги е правилното. Обикновено тези хора действат хладнокръвно, осланяйки се единствено на собствените си познания. Не изпитват състрадание или разбиране. Трудно, или по-скоро никога, не се съгласяват с мнението на другия. Те винаги трябва да са над всичките и ако някой се опита да оспори статуса им, създават конфликт.

2. Пасивно-агресивната личност

Те са изключителни експерти в това да прикрият истинската си самоличност зад маската на милите очи и ласкателството. Изразяват гнева си с усмивка или с прекомерна загриженост, с елементи на дразнеща сдържаност. Този тип личности съумяват да извлекат информация от събеседника си по най-невинния начин. Те се пишат за изключителни приятели, но всъщност престореното им отношение се основава преди всичко на изгодата.

3. Мъченикът

Този тип енергиен вампир никога не е доволен от живота. Той е нещастен пред другите и прави всичко възможно, за да демонстрира горкото си съществувание пред тях. Той хленчи, оплаква се, мрънка за щяло и нещяло, винаги намира кусури в заобикалящия го свят. На него никога в нищо не му върви. И затова винаги са виновни другите. Седнете ли в неговата компания, започва да ви залива със собствените си тежки преживявания, огорчения и тегоби. Мъчениците са способни и от най-малкото нещо да сътворят велика драма. Още докато се намирате в тяхното обкръжение, започвате да се чувствате доста зле, уморени и отпаднали. В повечето случаи това усещане продължава дълго време, след като сте се разделили с тях.

4. Завистливият интригант

Това са онзи тип хора, които обожават да говорят зад гърба на другите, да разпространяват неверни и зловредни слухове, да съдят и да критикуват. Те се хранят от възможността да подронят репутацията и добрия им имидж. Те са способни да накарат всеки, който контактува с тях омаловажен и унижен.

5. Гневната властна личност

Този вампир влага цялата си енергия в това да ви обвинява, атакува, унижава, критикува и да създава конфликти. Обича да командва, да властва и да се храни от яда и агресията си. Способен е да разкъса на милиони парченца душата на всеки, изпречил се на пътя му. Той не изслушва и не зачита чувствата и мислите на другия. Той винаги е прав.

Четете още: Ако партньорът ви е енергиен вампир