Автор
Антония Дамянова

7 неща, които източните мъдреци ни призовават да пазим в пълна тайна

За да съхраним вътрешния си мир и духовна хармония, източните мъдреци насочват вниманието ни към онези неща, които е добре да запазим в тайна и да не споделяме за тях с когото и да било.



1. Бъдещите планове

Не разказвайте за тях, докато не се изпълни планът ви. В противен случай отвън може да нахлуе завист и това да попречи на тяхното реализиране.

2. Благотворителна дейност

Дръжте в тайна, казват мъдреците, вашите благотворителни дела. Не се хвалете за добрите си дела. Гордостта веднага ще види и ще отнеме взичкото благо, което е дошло в резултат на тази благотворителност.

3. Аскетичност

Не разказвайте наляво и надясно за вашите ограничения в храненето, спането, сексуалните отнешения и т.н. Аскетизмът носи ползва само ако се съчетае и с емоционалната съставка.

4. Мъжеството и героизмът, който сте проявили в дадена ситуация

Някои получават външни изпитания, а някои вътрешни. Външните изпитания за видими, за това за тях хората получават награди, но преодоляването на вътрешните изпитания никой не забелязва, затова и за тях няма награди.

5. Духовното знание

То има различни нива и трябва да се разкрива само при достигане на определено ниво на чистота на съзнанието. Основната грешка на начинаещият носител на истината е желанието да сподели постигнатото духовно знание, което вместо да донесе добро, само ще обърка и уплаши другите.

6. Домашните ни конфликти и въобще за семейния си живот

Запомнете: колкото по-малко говорите за проблемите в семейстовто, толкова то ще бъде по-здрави и поо-стабилно. Кавгата е просто освобождаване от негативната енергия, която се натрупва в процеса на общуването.

7. Лошите думи, чути от някого

Мъдреците казват - не разпространявай лоши думи за някого, които си чул от друг човек. "Не хвърляй кал по друг, защото сам ще изцапаш ръцете си", гласи древната мъдрост. Говорейки зло за другите, ти замърсяваш съзнанието и душата си. Човек, който върнал се в къщи, разказва всичко, което е чул на улицата по нищо не се отличава от човекът, който се е прибрал с кални обувки и не ги е събул, влизайки вкъщи.

Четете още: 8 важни урока от Буда