Автор
Woman.bg

7 неща, които жените не са могли да правят в средата на XX век

Трудно е да се повярва, но през 50-те години много неща, които днес приемаме за даденост, са били тотално недостъпни или забранени за жените. В действителност много от правата си днес дължим на Движението за освобождение на жените през 19-и век, на идеологията на суфрагистки жени от началото на 20-и век, както и на Независимото женско движение в бившия Съветски съюз.

Въпреки извоюваните права обаче и днес някои въпроси, свързани с равенството между половете, остават отворени. Не за тях обаче ще ни е думата днес. А за онези неща, за които жените от средата на миналия век определено биха ни завидели, ако имаха възможност да надникнат в бъдещето:

Отваряне на банкова сметка и ползване на кредитна карта

Кредитната карта в САЩ се появява за пръв път на пазара в средата на 50-те години на 20-и век. Първоначално е била създадена с цел обслужване на харчения, свързани с пътувания и забавления. До 1974 г., за добро или за зло, американските жени не са имали право да я ползват, както и да си отварят банкова сметка, без разрешението на съпрузите си или на някой роднина мъж. За да се снабдят с такава, жените през онези години в САЩ били принудени да отговорят на редица въпроси като например - дали са омъжени, дали планират да имат деца и т.н. Дори Хилъри Клинтън си спомня как през 70-те години ѝ била отказана кредитна карта. „Получих писмо, в което се казва, че не мога да кандидатствам за лична кредитна карта, трябваше да използвам картата на съпруга си”, разказва тя в интервю за шоуто на Елън Дегенерес. Жените от Източна Европа пък изобщо не са и подозирали, че подобно нещо като кредитна карта съществува, поради простата причина, че тази удобна иновация в банковия сектор става широко разпространена в този регион едва в началото на 90-те години.

Правене на аборт

Правото на изкуствено прекъсване на бременността все още има своите поддръжници и опоненти. Историята е пълна с всевъзможни примери на тази тема. През Средновековието католическата църква налага смъртното наказание като наказание за аборт. Но дори и след премахването му, дълго време жените, които са извършвали подобно действие, са били наричани „убийци“. И така до 20-и век, когато в повечето страни отношението към абортите става по-либерално. Бившият Съветски съюз става първата страна в света, където абортът е разрешен на държавно ниво (1920 г.). Въпреки това, 16 години след приемането на съответния указ, правото на жените да прекратят бременността, е отменено. Така до средата на 20-и век красивата половина на човечеството остава лишена от такава възможност – както в нашата държава, така и в САЩ и в страните от Европа.

Разбира се, въпреки всички забрани, абортите се извършват в тайна и не само от професионални акушер-гинеколози, но и от хора, които нямат нищо общо с медицината. Още повече, че самите жени се опитват да се отърват от нежеланата бременност, което често води до смърт. Положението им се усложнява от факта, че се страхуват да потърсят медицинска помощ след самостоятелно извършена операция. Опасността за живота на тези жени изисква промяна в законопроекта по отношение на абортите. В резултат на това абортът е легализиран отново в бившия Съветски съюз през 1954 г. Жените от западните страни трябваше да чакат още по-дълго – в Англия абортите са разрешени през 1967 г., в САЩ – едва през 1973 г.

Вземане на противозачатъчни

Един от най-надеждните методи за контрацепция е одобрен през 1960 г., но много американски щати го забраняват със закон за следващите няколко години. Някои култури умишлено ограничават достъпа до средствата за предпазване от забременяване, тъй като смятат, че това не е желателно от морална и политическа гледна точка.

Кърменето на публично място

През 50-те години кърменето на публични места се е смятало за незаконен акт, за който жените са били наказвани. В Англия например до 2011 г. е имало забрана за кърмене на обществени места и нарушителките на закона били глобявани. Законът е променен, едва след като в Националната галерия бе арестувана майка кърмачка.

Отпуск по майчинство

През 20-и век много често жените губели работата си, щом забременеели. Едва през 1978 г. в САЩ приет закон против тази дискриминация. Този факт обаче не променя страната към по-добро в това отношение, тъй като и до днес Щатите провеждат най-лошите политики по отношение на излизането в майчинство. Там на практика не съществува такова понятие, единствено големите компании (с над 50 души персонал) отпускат 4 месеца платен отпуск на жените, които са работили за тях на пълен работен ден.

Да бъдеш астронавт

През 1963 г. рускинята Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Любопитен факт е, че по същото това време от НАСА все още забраняват на жените да се обучават за астронавти. Първата жена, която е допусната в НАСА, се казва Сали Райд, и това се случва едва през 1978 г. и през 1983 г. Сали Райд е и първата американка и третата жена, летяла в Космоса.

Да бъдеш съдебен заседател

Въпреки че съдебният заседател в САЩ играел и продължава да играе ключова роля при вземането на крайното решение при едно съдебно дело, дълго време жените зад океана не са смятани за годни да го изпълняват. Мисисипи е последният щат, който през 1968 г. позволява и на жените да бъдат съдебни заседатели.

Четете още: Не кастрирайте мъжете, скъпи феминистки!