Автор
Теодор Муховски

8 сигнала, които показват, че сте заседнали в зоната си на комфорт

Извън зоната ни на комфорт има възможности, които ни помагат да се учим и развиваме, да станем успешни и щастливи.

Кои са психическите сигнали, които ви подсказват, че сте заседнали в зоната си на комфорт и е време да продължите напред? Кой е правилният начин да разширите нейните граници?
Екатерина Колцова, психолог и сертифициран бизнес коуч, експерт по женска самореализация, даде отговори на тези въпроси.

Зоната на комфорт е субективно състояние на човека, в което той чувства стабилност и контрол върху случващото се. За да имаме сили за нови постижения, е необходимо от време на време да сме в състояние на разконцентрираност: да вършим обичайните неща, да работим и да си почиваме на сигурна и позната територия - в зоната на комфорт. Това дава на психиката и тялото необходимия запас от енергия, който след това помага да се концентрираме върху постигането на целите. Но ако останем в това състояние твърде дълго, рискуваме да ограничим личностното си развитие.

Следващите 8 сигнала ще ви подскажат, че зоната ви на комфорт е продължила твърде дълго и е време да потърсите нови предизвикателства, за да се реализирате.



1. Всичко в живота ви е предвидимо и разбираемо

Знаете точно какво ще закусвате, какво ви очаква след седмица или месец. Колко дълго сте били в ситуации, в които сте изпитвали несигурност и страх да не сгрешите? Ако е така, вероятно отдавна не сте опитвали нещо ново.
Несигурността и стресът са основните спътници, които ни съпътстват, когато разширим познатата ни територия и се озовем в среда извън нашия контрол. Например преместването на нова работа или умението да се управлява автомобил.

Стресът в този случай се дължи на факта, че за мозъка ни всяка промяна в живота е нещо плашещо, защото е свързана с непредсказуемост и може да бъде опасна. Тялото и мозъкът ни не искат да изпитват излишно вълнение, затова се съпротивляват да излязат от зоната си на комфорт. Но е необходимо да се извеждаме оттам - постоянният застой е също толкова вреден за психологическото състояние, колкото и дългото отсъствие на почивка.

2. Усещате спад в енергията и нежелание да правите обичайните неща

Имате малко енергия и все по-често изпитвате желание да лежите в леглото и да отлагате? Липсата на енергия и липсата на мотивация да вършите обичайните си дейности може да е симптом на различни заболявания, но може да е и знак, че "мързелувате" на едно място. Усещането за "мързел" - термин, който не съществува в психологията, може да бъде и признак за "застой". Това, което разбираме под думата "мързел", е емоционалната реакция на организма на чувството на страх, предизвикано от неизвестното.



3. Престанали сте да се грижите за външния си вид

Липсата на внимание към себе си обикновено се добавя към спада на енергията. Това може да доведе до проблеми като увеличаване на теглото или неглижиран външен вид.
Движението напред и стремежът към личностно израстване ни помагат да се съсредоточим върху много важни неща, включително здравето и външния вид. Ако зациклим в приятни, но рутинни дейности, това неумолимо се отразява на всички области на живота.

4. Завиждате за успеха на другите хора и искате повече

Ако постоянно се сравнявате с другите, изпитвайки несправедливостта на "той има всичко - аз нямам нищо", това може да е знак, че потенциалът ви не е напълно реализиран. Това често е придружено от завист, както негативна, така и позитивна - "и аз бих могъл да го направя". Понякога вие самите чувствате, че нещо липсва в живота ви. Не пренебрегвайте това пряко или завоалирано желание за повече - започнете да действате!



5. Постоянно обсъждате и съдите живота на другите хора

Също така оставяте негативни коментари в социалните мрежи и прекарвате много лично време в това.

Обръщането на внимание на живота на другите хора, "преживяването" на чуждите емоции е точно този "флаг", който казва, че е време да се заемете със саморазвитие. По правило човек, който активно изследва нови възможности - например получаване на образование, създаване на семейство, започване на връзка или издигане по кариерната стълбица - няма желание да губи времето си в клюки и осъждане.

6. Имате нетрадиционно виждане за хода на времето

Хората, които са заклещени в зоната си на комфорт, имат усещането, че времето тече много бавно. Или напротив, усещането за време се губи: дни, месеци, седмици и дори години "прелитат" за миг.

За всичко е виновна липсата на ярки събития в живота, монотонността и рутината. Направете крачка в неизвестното - новите впечатления ще изпълнят времето със смисъл, ще го направят запомнящо се и значимо.

7. Чакате чудо и помощ отгоре

Искате да отворите бизнес, да създадете семейство, но вместо да поемете инициативата да действате, чакате знаци от Вселената. Или пък мечтаете, че всички желания ще се изпълнят от само себе си, без никакви усилия от ваша страна.

8. Имате по-малко от трима нови познати през последните шест месеца

Когато от дълго време не сте срещали нови лица в обкръжението си, това може да е знак, че седите в зоната си на комфорт и ограничавате възможностите си за личностно развитие. Дори и да не сте любител на създаването на приятелства, за шест месеца в живота ви трябва да се появят поне трима нови познати. Това ще бъде показател, че се интересувате от нови перспективи и сте готови да преодолеете бариерите.

Как да излезете от зоната си на комфорт?

Понятието "излизане от зоната на комфорт" има повече положителни синоними. Терминът "зона на близкото развитие" е въведен от съветския психолог Лев Виготски. Той използва това определение, за да обясни процеса на умствено развитие на децата.
Според Виготски детето има зона на актуално развитие - това, което вече умее да прави, както и зона на проксимално развитие - това са нови задачи за него, за чието изпълнение психиката му е готова и които ще може да реши с помощта на възрастен. След като натрупа опит в съвместната дейност, детето изпълнява самостоятелно задачи, които вече са му познати.
Днес ние си поставяме подобна цел - да изследваме нова зона на своите възможности, като се съобразяваме с индивидуалните си психически и физически ресурси.

На свой ред американските психолози използват термина "разширяване на границите на обичайната зона на комфорт". Когато опитваме нещо ново, ние изпитваме стрес или дискомфорт. Те могат да бъдат както интензивни, така и противоположни.
Но тъй като новото действие или ситуация ни стават познати, започваме да се чувстваме спокойни и уверени, а непознатото преди това става разбираемо и овладяно.
Така че задачата ви не е да излезете от зоната си на комфорт, а да разширите нейните граници.