Автор
Ива Петрова

Що е то „Испански срам“: Ако се срамуваш заради другите – ти си специален човек с мисия

Тази болезнена участ - да се срамуваш заради другите, е пряка индикация, че твоята задача в живота е да защитаваш, да пазиш, да помагаш, спасяваш, лекуваш и възстановяваш справедливостта. Това е твоята мисия.

Някой се държи нахално, отвратително, нагрубява сервитьора, нагло лъже, хвали се, разказва вулгарни анекдоти... Или някой е хванат в кражба, разобличен публично... Някой е облечен неподходящо в младежки дрехи, а самият той отдавна е пенсионер, някой шумно сърба супата в ресторанта до вас... И ни най-малко не ги е срам тези хора.

По някаква причина обаче вие се срамувате заради тях. Дори това да се случва във филм, вие се извръщате и се опитвате да пропуснете неприятния момент. Хората около вас се смеят или се възмущават, а вие се срамувате. Що за дивотия?

"Испанският" срам е проява на емпатия


Това е „испанският срам“. Испанците му измислят името, за да дефинират това странно чувство. Някои психолози смятат срамът заради другите е вид проекция. Казват, че веднъж сте се озовали в подобна ситуация, срамували сте се или са ви се присмивали, така че подсъзнанието ви напомня за този момент на срам и вие го изпитвате отново. Но истината е, че обикновено става дума за ситуации, в каквито вие лично не сте изпадали. Така че нека психолозите оставят това обяснение за себе си - вероятно те самите имат такива лични спомени.



Това е проява на емпатия, това е "испанският срам". То е специално уникално качество, което малко хора притежават. Учените потвърждават, че мозъците на емпатичните личности са устроени по специален начин. Те могат напълно да разберат емоционалното състояние на другите хора, буквално да "четат" емоции и дори мисли.

Но не е достатъчно само да сте емпат


Вие имате ясно усещане и съзнание за това, което Кант нарича „морален закон“. Мигновено различавате доброто от злото, справедливостта от несправедливостта. Такива личности притежават и милосърдие. У тях липсва жестокост и наслада от страданието дори на враговете им. Вие сте специален човек със своя лична духовна мисия.



Например, човек има абсолютен слух за музиката, но не знае за това. Но всяка фалшива нота го кара да се мръщи болезнено, физически му е непоносимо да чува фалш. Това е така, защото той е надарен с перфектен слух. По същия начин мисията на онези, които имат „испански срам“, е да правят добро и да защитават справедливостта. Милосърдно е да защитавате. Това е вашата мисия.

Друг начин да разберете, че притежавате това качество е, че често ви молят за помощ, непознатите отварят душите си пред вас. Можете ли да утешите и да ги подкрепите само с няколко думи? Усещате ли ли, че на някой му е трудно или неловко и поради това деликатно прехвърляте разговора в друга посока?

Значи вие сте специален човек и трябва да запомнете това, да се гордеете със себе си.

Четете още: Когато е любов, а не просто страст: 4 доказателства, че половинката ви обича истински