Адът на Земята: В Индия една жена се самоубива на всеки 25 минути

Женският ад на Земята - може би това са най-точните думи, с които бихме описали Индия в последно време. Или по-точно през последните две години. В тази страна на всеки 25 минути се самоубива една жена. Там те сами слагат край на живота си, дните им приключват в мъки, самота и тотална загуба на смисъл. Пандемията преобърна цял свят, но в Индия сякаш черна магия е обладала живота на жените. И данните през изминалите две години го доказват.

Едни от случаите, за които искаме да ви разкажем, е на две самоубили се жени през миналия април. Едната жена не могла да преживее смъртта на майката си и скочила отвисоко, а другата се самоубила, след като за една седмица от COVID-19 починали трима членове на семейството ѝ.

Според социален работник, който отговаря на гореща телефонна линия за превенция на самоубийства и двете дами са страдали от неустановено депресивно състояние, което не е било лекувано, а пандемията е влошила чувствително ситуацията.

Да, всички живеем в денонощно притеснение и страх. Паниката, с която ни заливат всекидневно и нестихващите нови мутации създават усещането, че се въртим в омагьосан, смъртоносен кръг, от който няма излизане. Но истината е, че не само вирусът ни убива, а и психиката ни, която подтикна мнозина да сложат край на живота си. А статистиките за самоубилите се жени в Индия през последните две години са смразяващи. Тук оставяме текстът, публикуван в "Дойче Веле", който най-точно описва ужаса, който домакините са преживели и продължават да преживяват всеки ден:

В Индия една жена се самоубива на всеки 25 минути

Двете жени от Мадхя Прадеш не са изолиран случай за Индия. Правителствени данни сочат, че нараства броят на самоубийствата сред жените домакини: само през миналата година 22 372 са посегнали на живота си - по една на всеки 25 минути.

Общо през 2020 година в Индия се регистрирани над 153 хиляди самоубийства, като повечето от жените, отнели собствения си живот, са били именно домакини. Индия е страната в света с най-висок брой на самоубийства. На нея се падат 1/4 от всички самоубийства на мъже в света и цели 36 процента от самоубийства на жени във възрастовата група от 15 до 39 години.

Наблюдатели и женски правозащитни организации посочват множество причини за това, сред които домашното насилие, ранните бракове и майчинство, както и липсата на икономическа свобода. Ситуацията се влоши допълнително от пандемията и свързаните с нея локдауни, които сериозно ограничиха възможностите на индийските жени за участие в обществения живот.



Домакините са зависими и стигматизирани

Случаите на домашно насилие нараснаха, тъй като в пандемията много жени се оказаха блокирани у дома заедно със своите насилници.

"Загубата на работни места доведе до по-малко автономност при домакините, повече натоварване, по-малко почивка и лично време", казва за ДВ Нелсон Винод Мозес, основател на фондация за превенция на самоубийствата.

Малко жени в Индия, страдащи от депресия или тревожност, обаче търсят професионална помощ - от срам или защото са стигматизирани заради проблемите с психичното си здраве. А слабата информираност и липсата на разбиране в обществото за положението на хората с депресивни разстройства само задълбочават проблема, казва психиатърът Тина Гупта.

"Домакините са група, която не е добре запозната и е финансово зависима за лечението си от членовете на своето семейство. Те са оставени да се справят сами с депресията и тревожността. Това обяснява и по-високото ниво на самоубийства", добавя Гупта.

Нужда е промяна на нагласите

Решението на всички тези проблеми преминава през сериозни промени в обществото. Необходимо е да се увеличи делът на работещите индийски жени, да се заздравят връзките вътре в семейството, с приятелите и общността, да се разшири социалната подкрепа и да се увеличи финансовата независимост на тези жени. Освен това трябва да се промени и отношението на обществото към тях, казва Мозес.

"Трябва да си дадем сметка за това, че бремето на непрекъснатите грижи, загубата на идентичност и недостатъчната подкрепа от семейството или приятелите води до сериозни проблеми с психичното здраве", подчертава той
, цитиран от "Дойче Веле".

Четете още: Ето го скритият талант на Кейт Мидълтън (снимки и видео)