Автор
Люблена Папазова

Актрисата Лидия Инджова: Веднага разбрах, че съм бременна

Актрисата Лидия Инджова е играла бременна четири пъти, а днес очаква своето първо дете. С приятеля й Филип скоро ще станат родители на син и ще го отгледат в Брюксел, където живеят. Междувременно ние ще я следим в новия романтично-комедиен сериал "Съни Бийч", който стартира през февруари по бTV. Лидия и плеяда млади звезди - Бойко Кръстанов, Иво Аръков, Явор Бахаров, Евелин Костова и Боряна Братоева, ще ни отведат в горещия курорт, за да ни разкрият тайните на туристическия бизнес и ще ни забавляват със смешните, драматичните и любовните истории на героите си.

-Родена сте в Русия, израствате в Банкя, сега живеете в Брюксел. Как се чувствате като гражданин на света и планирате ли да направите сина си също такъв гражданин?

-Да, наистина, през годините съм живяла в няколко държави и това със сигурност ме е обогатило и ми е помогнало да се справям с различни мои предразсъдъци. За мен е много важна срещата с други култури и гледни точки. Това е едно от нещата, които харесвам в Брюксел – обкръжението ми е от хора с най-различен произход. Синът ни най-вероятно ще израсне в такава среда и това може само да ни радва с баща му.

-Ще научите ли на български наследника си?

-Разбира се. Смятам от първия му ден да говоря с него на български и държа да запазя връзката му с България и българската култура. С баща му искаме синът ни по-късно да има по-голям избор къде да изгради живота си и може това да е в България.



-Разкажете ни как научихте, че чакате дете. Кога съобщихте на таткото?

-Много рано усетих, че нещо се случва, и разбира се, веднага споделих с Филип, че може би съм бременна. Имах желание да открием двамата заедно дали подозренията ми са верни. Бяхме страшно щастливи, когато новината се потвърди.

-Няма да можете да разчитате на баби при отглеждането на малкия, защото и двете са в други държави. Как планирате да се справите?

-С приятеля ми винаги сме се подкрепяли много и мисля, че ще успеем да се организираме добре и в отглеждането на сина ни. Освен това, яслите в Белгия са много добре развити, а ние имахме големия късмет да намерим място в една много хубава такава в нашия квартал. Познавам много млади семейства, които живеят в градове или държави различни от тези на родителите си, и все пак намират начин да отгледат децата си. За мен е важно връзката на детето с бабите и дядовците му да е пълноценна.



-Помним ви и с роля на бременна полицайка. С какво се различаваше онази „бременност” от истинската?

-В първия случай нося костюм, във втория – нов живот. В първия случай вдъхвам живот на измислен герой, във втория – природата създава истински човек. И двете са вълшебни посвоему.

-Първоначално планирахте с бащата на сина си да живеете у нас. Какво ви накара в крайна сметка да предпочетете Белгия?

-В първите две години от връзката ни пътувахме много – той идваше в София, аз ходех при него в Люксембург. И в един момент решихме, че е време да се установим някъде заедно, връзката ни от разстояние не можеше да продължи безкрайно. За мен беше без значение къде ще живеем. По това време обаче, Филип искаше да запише една определена магистратура и избра да я изкара в Брюксел. Постепенно се влюбихме в града и в хората. Така че, след като той завърши образованието си, решихме да останем в Брюксел.

-Ще останете ли да живеете в чужбина и как виждате кариерата си оттук-нататък?

-Домът ни е в Брюксел и засега нямаме планове да ходим другаде. Откакто живеем в Белгия, вече повече от шест години, имам късмета да снимам в белгийски, френски и други международни продукции, като същевременно продължавам да играя в български филми и сериали. Усещам, че това ме развива като актриса и съм доволна, че имам невероятната възможност се докосна до различни подходи и начини на правене на кино.

-Имате запомняща се роля в един от най-гледаните български филми „Доза щастие”. Вие самата имала ли сте сблъсък с наркотиците?

-„Доза щастие“ на Яна Титова е наистина един изключително силен филм с много важна мисия! Не съм имала сблъсък с наркотиците, но съм имала сблъсъци с хора, които са били зависими, и съм виждала колко чудовищно трудно се излиза от този ад. Весела Тотева, светла й памет, доказа че е възможно да се изтръгнеш от кошмара. Книгата й „Падение и спасение“, както и филмът „Доза щастие“, направен по нея, свидетелстват за това.

-Миналата година България загуби Стефан Данаилов, който е Ваш учител. С кой урок вие ще го запомните?

-Да, Мастерът е един от най-важните учители в моя живот. Срещата ми с него е сбъдната мечта. Той знаеше как да ни дава крила – актьорската професия е полет и той ни учеше да летим. За мен, урокът беше самият той, Стефан Данаилов – щедростта му, умението му да живее истински и да се забавлява, и любовта му към публиката.



-Действието в предстоящия сериал на bTV „Съни Бийч”, в който имате роля, се развива в разгара на лятото. Вие самата морски човек ли сте, как прекарвате ваканциите и доколко приличате на героинята си?

-Родена съм в морски град и обожавам морето. Мога с часове да лежа в пясъка и да слушам вълните. Обикновено през лятото ходим на почивка в България или Португалия, но много харесваме да оставаме и в града – изведнъж се изпразва и в продължение на два месеца по тротоарите и улиците настъпва едно вълшебно спокойствие. Иначе, общото между мен и Дарина, героинята ми в сериала „Съни Бийч“, който стартира през февруари по бTV, е, че и двете никога не сме ходили на почивка в курорта Слънчев бряг. И двете бяхме искрено стъписани от атмосферата там! Приличаме си също в желанието за перфекционизъм, но аз нямам нейната лудост и смелост. Дарина е страхотно написан персонаж и не искам да издавам на зрителите какво ще се случи с нея. Само ще загатна, че тя е една голяма изненада, дори за самата себе си.

Четете още: Чарлийз Терон с награда от Гилдията на дизайнерите на костюми