Сред най-важните продукти на трапезата за Великденските празници, разбира се, са яйцата. Как обаче да сме сигурни, че домашните яйца, които сме купили от пазара, както и тези от магазина, чийто посочен срок на годност е „на ръба“, са пресни?

Достатъчно е да приложите в действие този бърз и лесен трик, с който да проверите свежестта им:

Поставете суровото яйце в съд със студена вода. След това вижте какво положение ще заеме то.



Признак, че яйцето е много прясно, е, ако то заеме хоризонтална позиция на дъното.

Ако яйцето застане под ъгъл или стои балансирано над дъното, това означава, че яйцето не е съвсем прясно, но все още може да се консумира. Такива яйца трябва да бъдат твърдо сварени.

Ако яйцето изплува нагоре, в никакъв случай не го консумирайте. Това е категоричен знак, че то е развалено!

Обяснението е, че с времето влагата в протеина постепенно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкова повече въздух има в него и толкова по-високо се издига във водата.

Няколко безценни съвета как да съхранявате яйцата:

На първо място, дръжте яйцата на студено. Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Така че, когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са съхранявани на студено. Когато занесете яйцата вкъщи, веднага ги приберете в хладилника.

Не слагайте яйцата на вратата на хладилника. Много хладилници имат специално място за яйца на вратата си. Но знаете ли, че според изследване, това не е най-доброто място, нито най-добрия начин за съхранението им. Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в хладилника.

Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до 3 седмици след датата на “производството” им, а варените - не по-късно от 4 дни, след като са били сварени.

Четете още: 10 прости и оригинални начина да украсите великденските яйца