Да си го кажем направо - всичко поскъпва страшно! Все оставаме без пари до заплата. Защо ни лъжат, че инфлация няма?

Забелязали ли сте как всеки път, когато отидете до банкомата през последните седмици, състоянието ви рязко се е стопило? А пък вие си водите същия живот, купувате същите продукти от магазина, посещавате същия салон за красота или фитнес, "храните" си колата с гориво от същата бензиностанция. Всичко си е същото, само дето парите нещо са започнали да ви бягат, нали? И някак по-честичко се оказвате на колонката за гориво. Не, не се заблуждавате и не, не ви точат пари от сметката – истината е, че вече всеки точи от всекиго, защото поскъпването на горивото, тока и храната води до ефекта на доминото. Всичко се срива и изглежда, че трябва да започнем да пестим, докато продължаваме да обедняваме. Седейки си на същата заплата, която довчера ни е била напълно достатъчна или поне сме свикнали да се справяме спокойно с нея.



И дори да ви хрумне разумната идея да се лишите от някое друго удоволствие, което до съвсем скоро сте си позволявали често, разликата няма да бъде чувствителна. Всъщност, дори и да си пържите, каквото имате в хладилника, за да спестите, сутрин, обед и вечер, пак няма да ви бъде особено лесно. Защото и олиото не е това, което беше. И краставиците, и доматите не са толкова достъпни вече. И любимото ви кафе вероятно е поскъпнало. И тук изобщо не говорим за вдигане на цената с някакви дребни стотинки, които я забележите, я не. Говорим за сериозно поскъпване. В проценти, които варират между 40-50%. На всичко.

За пример давам олиото, което доскоро беше малко над 2 лв., а вече си е 5. Е това е почти 100% поскъпване.

А колко от вас чуха от козметичката или маникюристката си „да знаеш, от другия път цените ми се качват с 5 лв отгоре?“. Вероятно всички. Защото и материалите поскъпнаха, и токът поскъпна, и хлябът в магазина поскъпна и то това до какво друго да доведе, освен до масово поскъпване? И до масова бедност, ако продължаваме с това изключително неплавно изкачване.



Ако трябва да бъда честна, любопитно ми е докъде ще стигне всичко това. Дали ще стане като едно време, което родителите ни описват с думите „Не беше кой знае какво, но всички бяхме еднакво бедни“?

А каква ли зима ни предстои, когато по принцип много неща са си по-скъпички? Ще има ли подаръци за всички от сърце? Ами, съмнително е. Едно е сигурно – чакат ни интересни и доста скромни времена.

Четете още: Колко сладко! Кралицата се появи с бастун за първи път на събитие