Трудите се всекидневно, усещате как всеки час в офиса давате твърде много от себе си, правите компромиси с личното си време, спазвате коректно работното си време и взимате насериозно всяка поставена задача. Знаете, че това е начинът да си осигурите спокоен от финансова гледна точка живот, а и харесвате работата си, нали? Но истината е, че когато започнете да тъпчете на едно място и в същото време денят ви е изключително напрегнат, съвсем естествено се замисляте дали не е дошъл моментът за положителна промяна на заплатата ви. В крайна сметка решавате, че е време да говворите с шефа и в душата ви настъпва лек дискомфорт. Разговорите за пари никога не са от най-приятните, особено когато сте в позицията на човек, искащ да получи увеличение на заплатата. И тъй като сигурно много от вас са решили да опитат късмета си в началото на новата година и да почукат на вратата на шефа, ще ви кажем как е най-добре да го направите.

1. Предупредете шефа

Изненадата не е желателна, когато искате нещо подобно от ръководителя си. Предупредете го малко по-рано, че желаете да разговаряте с него и загатнете каква ще е темата на разговора. Най-добре е да го направите по пощата.

2. Изберете най-подходящия час

Ключът към успеха е подбирането на подходящия час и ден. Разберете кой момент е перфектен и изобщо кой период от годината. Има ли големи финансови постъпления? Да, това е най-точното време да отидете при шефа. Ако в момента бизнесът не върви, той има основателна причина да ви отпрати, изричайки единствено думичката „Не“.

Другото важно условие е да уцелите правилния момент, в който шефът е благоразположен и не бърза заникъде. Изберете ден, в който няма голямо напрежение в офиса. Този разговор трябва да се води спокойно и когато шефът е в добро настроение.



3. Направете проучване

Преди да изисквате, проверете как вървят заплатите във вашия бранш. Със сигурност има как да разберете каква е средната заплата на служител от вашия ранг. Не прекалявайте, не изисквайте колкото се може повече, само заради идеята да получите максималното. Струва си да направите проучване, дори може да го споделите с шефа си

4. Насаме!

Разговорът е достатъчно деликатен, не е необходимо да го правите общо достояние. Също така е задължително да го направите очи в очи, не по пощата. Не се крийте зад монитора, смелостта ви ще ви издигне в очите на този, който е над вас.

5. Не чакайте твърде дълго

Колкото и да е неудобен този разговор за вас, не го отлагайте твърде дълго. Направете го в точния момент и нито ден по-късно. Тайната за успеха се крие в хващането на възможностите навреме.



6. Направете си план

Винаги ходете подготвени при шефа, когато искате увеличение. Напишете си опорни точки, план точно какво ще му кажете. Обяснете му какво точно правите, какви са вашите постижения, защо обичате работата си, как се развивате, какви са бъдещите ви планове и с какво още можете да допринесете за фирмата. Покажете, че си знаете цената. Трябва да се обосновете защо искате увеличение и ако е възможно, извадете факти, които доказват, че вие сте ценен кадър, който заслужава повече. В случай, че искате увеличение за целия си екип, това би било по-лесно и не забравяйте да изтъкнете най-добрите страни на всеки от подчинените си и защо те са важни за вас като ръководител.

7. Репетирайте разговора

Направете го сами вкъщи или с приятел. Репетирайте точно какво ще кажете, така ще откриете най-точните думи, без да се запъвате.



8. Разберете точно какво искате

Трябва да бъдете подготвени и за изненадващи въпроси и един от тях е в какъв размер си представяте, че трябва да бъде увеличението. Помислете си, това е вашият златен шанс.

9. Как да отговорите на отказа

Да бъдем реалисти, най-страшното което може да се случи, е да ви откажат увеличение и нищо повече. Ако се случи това, не си тръгвайте с наведена глава, а разговаряйте и обяснете, че се нуждаете от позитивна промяна, за да останете на това работно място. Може да поискате служебна кола, освобождаване от някои тежки задачи или дори намаляване на работното време. Потърсете справедливост.

10. Бъдете търпеливи, докато очаквате отговора

Съвсем естествено е да бъдете изнервени по време на разговора, но се опитайте да дишате дълбоко и да мислите логично. Може да има моменти на неловко мълчание, не се чувствайте длъжни да ги запълвате. Бъдете твърди, не се предавайте. Нека шефът ви знае, че имате самочувствие с покритие и изпитвате себеуважение.

Четете още: 2019: Задава ли се женска революция?